П’ятниця, 20 листопада 2020 року № 89 (19837)
http://silskivisti.kiev.ua/19837/print.php?n=47278

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Хрін

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

ПРИРОДА настільки мудра, що якраз до періоду, коли в нашому організмі починають активізуватися віруси, вона припасла чудові ліки — хрін. Поки вчені не створили антибіотиків, хроном лікували різноманітні захворювання. Адже саме цей продукт містить багато корисних речовин і чудово зміцнює імунну систему. Медики рекомендують щодня вживати страви, до складу яких входить хрін, тому що він попереджає розвиток хвороби.

Оскільки це справді унікальна рослина, то науковці не могли нею не зацікавитися. Її ретельно вивчали й погодилися: застосування хрону як антибіотика в минулому було цілком виправдане. Ба більше, він навіть був набагато ефективніший.

В ефірній олії рослини вчені виявили речовини, які пригнічують ріст грамнегативних і грампозитивних мікроорганізмів. Але якщо до антибіотиків бактерії звикають, тому ці препарати треба під час лікування замінювати на інші, то стійкість шкідливих мікроорганізмів до хрону не виробляється чи формується важко. Ось чому важливо в кожній оселі мати ці ліки рослинного походження. Хрін виділяє леткі речовини, які є природними антибіотиками, здатними добре справлятися з багатьма шкідливими мікробами.

У сирому вигляді він має приблизно 16 відсотків вуглеводів, до трьох азотистих речовин, а також деяку кількість жирів. За вмістом вітаміну С хрін випереджає лимон і програє лише шипшині й чорній смородині.

До складу хрону також входять фітонциди, сапоніни, флавоноїди, тіоглікозиди, ефірні гірчичні олії, цукор, крохмаль, смолисті речовини, клітковина, вітаміни групи В, РР. Рослина багата на калій, кальцій, натрій, сірку, фосфор, залізо та інші мінеральні речовини. А у свіжих листках є каротин.

На жаль, корисні властивості хрону в протертому вигляді зберігаються не більш як тиждень.

Хрін корисний для поліпшення травлення, функцій жовчного міхура, підшлункової залози, нирок, кровотворних органів та при авітамінозі, плевриті, підвищеному артеріальному тиску. Користь цієї овочевої рослини ще й у тому, що вона здатна піднімати тонус, активізувати життєву силу й енергію. Хрін затримує розвиток золотистого стафілокока, кишкової палички, збудника туберкульозу, заважає розмноженню вірусу грипу з групи А. Лікує ревматизм, подагру, остеопороз, різні ураження шкіри, м’язові болі, радикуліт, мігрені, дизентерію, лямбліоз, цингу, запалення верхніх дихальних шляхів, зменшує фізичне і розумове виснаження.

Питна вода, в якій плавають 1-2 корінці хрону, довго зберігається свіжою, має приємний смак і цілющі властивості. Вона сприяє виведенню з організму надлишків рідини і сечової кислоти, розчиненню каменів у сечовому міхурі. Така вода помічна людям поважного віку, оскільки зменшує набряки на ногах, подагричний і ревматичний болі.

Найбільшу користь дають ефірні олії, що містяться в хроні. Це пояснюється тим, що вони мають антисептичні властивості. Крім того, завдяки наявності фітонцидів у хроні він здатний протистояти бактеріям. Тому його можна застосовувати як засіб, що захищає від різних хвороб інфекційного характеру. Недарма він застосовується при лікуванні респіраторних захворювань.

Щоб зміцнити імунітет, найперше — потрібно правильно харчуватися. Тоді людина отримує достатню кількість білків, які у печінці синтезуються в імуноглобуліни А, які й перешкоджають розмноженню вірусів і бактерій.

Хрін — природний імуномодулятор. Уживаючи його, ви підвищуєте імунітет і вбиваєте патогенні мікроорганізми у кишківнику. Гострі прянощі, такі, як хрін, допомагають організму протистояти вірусам і регулювати потрібну температуру тіла. Вони справляють загальнозміцнювальну, протизапальну і бактерицидну дії.

До того ж хрін має противірусний і відхаркувальний ефект. Ця рослина з гірким і пекучим смаком може прискорити процес одужання. Особливо рекомендується при бронхіті, кашлі, нежитю, анемії, розладах травлення.

А ще це чудові лiки від головного бoлю. В цьому разі ви можете використовувати його у вигляді примочок на чоло.

Якщо у вас немає апетиту, їжте хрін. Речовина, що надає пряного смаку, збільшує секрецію шлyнкового соку і сприяє покращанню апетиту у людей, які стpaждають на aнeмію або aнopeксію. Хрін багатий на вітаміни групи В, необхідні для функціонування нepвової системи і поліпшення пам’яті. Він тонізує opганізм, знижує хoлестepин, а також корисний для підтримки здоров’я шкіpи і волосся.

Вчені провели дослідження, яке довело: хрін володіє протираковими властивостями, тому його варто періодично вводити до свого раціону харчування. Експерти вивчили склад цієї трав’янистої рослини і виявили, що в її корені міститься багато глюкозинолатів — біологічно активних сполук, які істотно знижують розвиток ракових клітин. Вони допомагають печінці очищати організм від токсинів та канцерогенів.

Застереження. У разі гастриту, виразкової хвороби з підвищеною кислотністю шлункового соку, ентероколіту, хвороб нирок та печінки хрін вживати не бажано.