П’ятниця, 20 листопада 2020 року № 89 (19837)
http://silskivisti.kiev.ua/19837/print.php?n=47280

  • На зв’язку — Херсонщина

Були комбайни, тепер капуста

Григорій РУДЬ.

У ХЕРСОНІ відкрито постійний торговельно-виставковий центр BAZAR. Окрім оптово-роздрібного ринку, тут невдовзі з’явиться можливість тривалого зберігання й навіть перероблення сільськогосподарської продукції.

Усім відомий херсонський оптовий ринок «Нежданий», налаштований на продаж «аграрки» від виробника для всієї України, розташований у Великих Копанях, що за 40 км од Херсона. Тож мешканці обласного центру, хоч і живуть в овочевому краю, були позбавлені можливості вживати дешеву овочеву продукцію. Під новий ринок на території міста було відведено 10 тис. кв. метрів виробничої площі колишнього комбайнового заводу.

Крок до крокусів виявився вдалим

УКРАЇНСЬКІ аграрії розпочали збирати урожай крокусів, із яких виробляють найдорожчу спецію у світі — шафран. Родина Демченків — одна з перших в Україні, яка ризикнула взятися за створення шафранного бізнесу. Вартість спеції 2-15 американських доларів за грам. Її використовують тисячі років: у косметології, фармацевтиці та кулінарії. Додають до десертів, інших страв, навіть в алкоголь.

«На диво, ґрунт і клімат регіону підійшли рослині. Квітка не потребує значного поливу та особливого догляду, не боїться холодів і швидко розмножується. Нині шафран вирощують майже в усіх областях України», — розповів голова фермерського господарства Олег Демченко.

Платформа для знедолених

ЧЕРЕЗ інформаційну платформу «Допомога поруч» у краї самотнім громадянам передано 26,9 тис. продуктових наборів.

Для забезпечення функціонування платформи створено «гарячу» телефонну лінію (0552) 26-16-17, за якою особи, котрі потребують допомоги у забезпеченні харчовими продуктами, транспортними послугами, предметами особистої гігієни, побутовою хімією, мають змогу звернутися.

«Кримський титан» не припиняє труїти

В АТМОСФЕРІ Чаплинського і Каланчацького районів фахівці пересувної лабораторії виявили перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин. Названі райони перебувають у зоні викидів заводу «Кримський титан», розташованого на території окупованого Криму. Про це йдеться у повідомлення обласного управління Держпродспоживслужби.

Зареєстровані разові і середньодобові перевищення наявності у повітрі викидів метану, сірководню, оксиду азоту, сірчистого ангідриду, фенолу, ксилолу, етилбензолу, стиролу. До 2016 року завод «Кримський титан» належав українському бізнесменові Дмитру Фірташеві, а зараз — його бізнес-оточенню.

Степ перетворюється на субтропіки

В УКРАЇНІ клімат змінюється швидше, ніж глобальний. Якщо середньосвітове підвищення температури сьогодні становить 1,1°C, то в нашій країні — майже 1,5°C. Приміром, Херсонщина уже стала субтропіками.

Про це розповіла під час V Міжнародної конференції стосовно бобових культур «Ера після COVID-19» Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології «Укргідрометеоцентру».

За оцінками експертів, до 2050-го в світі може зникнути близько половини рослин, бо через підвищення температури вони не встигнуть пристосуватися до нових кліматичних умов.

Учням допомагає університет

ХЕРСОНСЬКИЙ державний аграрно-економічний університет здійснює підготовку майбутніх випускників шкіл до складання ЗНО з різних предметів, зокрема з біології.

На заняттях розглядається теоретичний матеріал за програмою ЗНО, проходять тренування на тестах і розбираються помилки. Курси працюють по суботах у комфортних профільних аудиторіях із сучасним устаткуванням.

Iз обжинками не склалося

У ЖОВТНІ спецпідрозділом «К» УСБУ Херсонської області виявлено і вилучено найбільшу плантацію канабісу (близько 2500 кущів). За інформацією експертів, вартість наркотичної сировини становить понад два млн доларів США.

Як повідомляється, до «плантацій коноплі» причетні два мешканці Луганщини. Вони в промислових масштабах вирощували коноплі елітних сортів на території мисливських угідь в Олешківському районі. Для цього зловмисники не шкодували ні часу, ні грошей і облаштували крапельне зрошування по всій плантації.