П’ятниця, 20 листопада 2020 року № 89 (19837)
http://silskivisti.kiev.ua/19837/print.php?n=47282

  • Природа і ми

Гриби-
рекордсмени

Марія КРАМАР.

ЦЬОГО року щедро вродили гриби. Люди хваляться кошиками, повними дарами лісів, публікують у соціальних мережах знайдені ними гриби-велетні.

Зокрема, житель Чернігівщини Дмитро Качура у жовтні під час «тихого полювання» знайшов ціле поле білих грибів. Серед них був красень завважки 1 кілограм 955 грамів!

Але цей боровик не став національним рекордсменом. Принаймні так вважає краєзнавець із села Гірки Любешівського району Волині Петро Кравчук. Він багато років поспіль занотовує інформацію про різні природні дива, яку дізнався через знайомих або ЗМІ. У його власній книзі рекордів є такий запис: «20 серпня 2000 року білого гриба вагою 2 кілограми 850 грамів зірвала у Смідинському лісі Старовижівського району на Волині під розлогим кущем ліщини ковельчанка Ніна Феодосіївна Данилюк». Шапка рекордсмена мала майже метрове коло! Як стверджує Петро Кравчук, його за вагою та розміром досі не перевершив жоден, вирощений у дикій природі гриб.

Щоправда, начебто 2018-го у Білоцерківському районі на Київщині зірвали гігантського дощовика, що виріс на людському городі. Диво-гриб заважив 17 кілограмів 750 грамів! Та поки чекали представників Книги рекордів України, щоб зафіксувати рекорд, дощовик… згнив.

Найвищого, заввишки з півметра, 2006-го знайшли в Криму. Втім, він був «худенький», тому важив близько кілограма. Тоді як найпізнішого гриба затяті любителі «тихого полювання» знайшли 29 грудня 1974 року у Броницькому лісництві на Житомирщині.

А про найбільшого гриба, вирощеного промисловим способом, наша газета розповідала. Торік до Книги рекордів України була занесена печериця вагою 3 кг 820 грамів із капелюхом, довжина кола якого дорівнює 114 сантиметрів. Випестили таку красуню на грибній фермі на Київщині.