Вівторок, 12 січня 2021 року № 2 (19850)
http://silskivisti.kiev.ua/19850/print.php?n=47725

  • Думка спеціаліста

Куріння і вагітність — речі несумісні

Розмову вів Микола ЮРЧИШИН.

Фото автора.

Лікарі застерігають: ця шкідлива звичка становить величезну загрозу не тільки нормальному розвитку дитини, а і її життю, до того ж підриває здоров’я матері, ускладнює перебіг вагітності та пологів.

Докладніше про все — у розмові з акушером-гінекологом Київського міського медичного центру «Академія здоров’я людини» кандидатом медичних наук В. В. ЯЦЕНТЮК.

— Віталіно Віталіївно, розкажіть, будь ласка, які ризики несе жінкам куріння?

— Куріння є однією з причин безпліддя. Науково доведено: у жінки, яка курить, спроможність зачати дитину знижується майже вдвічі. Причина — негативний уплив поліциклічних ароматичних вуглеводнів, що потрапляють в організм із тютюновим димом. У таких жінок значно частіше спостерігається порушення менструального циклу, швидше настають клімактеричні розлади. До речі, куріння негативно позначається і на стані організму майбутнього батька. В курців чоловічої статі погіршується якість сперми. Такі чоловіки частіше страждають на еректильну дисфункцію (імпотенцію).

— Якщо вагітність таки настала, але жінка продовжує курити, що відбувається з нею і з дитиною?

— Найнебезпечніше ця згубна звичка може датися взнаки у перші тижні розвитку ембріона: виникає ймовірність утворення різних внутрішньоутробних патологій аж до загрози викидня, загибелі плода. Куріння особливо негативно впливає на вагітних, яким понад 35 років. Такий вік і цигарка — досить небезпечне поєднання. Виношування дитини само по собі є неабияким навантаженням на серцево-судинну систему, а куріння його значно посилює: не тільки загострює хронічні захворювання, а й призводить до нових. Під час викурювання цигарки та певний час після цього судини залишаються звуженими. Відтак кисень і поживні речовини потрапляють до організму дитини в недостатній кількості, що може спричинити загибель плода на ранніх термінах вагітності. На пізніх же хронічна нестача кисню (гіпоксія) стає причиною вроджених захворювань. Науково доведено, що у матерів-курців досить часто народжуються діти з вадами розвитку — заяча губа, вовча паща тощо.

— Отже, від куріння у період вагітності тяжко страждають і мати, і дитина.

— Звісно. Понад 10 сигарет, викурених жінкою за добу, можуть спровокувати відшарування плаценти, що небезпечно для життя не тільки дитини, а й матері. Кровотеча при цьому стані настільки сильна, що зупинити її можна лише оперативно. На великих термінах вагітності лікарі вдаються до екстреного заходу — кесаревого розтину. Але врятувати дитину при цьому вдається не завжди. Ті з діток, що вижили, часто стають інвалідами, бо після відшарування плаценти плід зазнає гострої нестачі кисню.

Вагітність у поєднанні з курінням може спровокувати розвиток гіпертонічної хвороби або пізнього гестозу — досить важкого ускладнення вагітності, що загрожує життю жінки, якщо вчасно не втрутяться лікарі.

Часто у майбутніх мам, які курять, пологи починаються передчасно. Діти можуть мати зріст і вагу значно менші середньостатистичних показників. Про складність догляду за недоношеною дитиною і погані наслідки для її життя та здоров’я годі й говорити.

Дослідження показують, що ризик народити мертвого малюка є навіть у тих жінок, які щодня викурюють не більше трьох-чотирьох сигарет. Легкі вони чи міцні, особливого значення нема.

— А яка шкода для інших органів маляти, зокрема легенів?

— Діти, в кров яких потрапили шкідливі речовини від викурених мамами сигарет, мають величезний ризик розвитку легеневої патології — бронхіальної астми, бронхіту, схильності до пневмонії. У медицині є таке поняття, як синдром раптової смерті немовляти. У деяких діток у віці до року зупиняється серце. Точна причина цього явища не встановлена, але дослідження показали, що частіше таке трапляється, коли майбутня мама курила.

Навіть якщо наслідки тютюнопаління відразу на здоров’ї дитини не позначилися, вони можуть датися взнаки пізніше, коли маля піде в дитячий садок, школу. Неуважність, конфліктність, погана пам’ять, агресивна поведінка — це далеко не повний перелік імовірних проблем.

— Виходить, після настання вагітності жінці треба негайно кинути курити?

— Хоча під час вагітності тютюнопаління вкрай шкідливе, лікарі не рекомендують припиняти його раптово, бо страждатиме й плід, також залежний від тютюну. Кількість сигарет слід зменшувати поступово, планомірно.

Жінка має затямити: якщо вона «дружила» з тютюном навіть тривалий час, нікотинова зваба мине швидко, а психологічну залежність од звички допоможе подолати усвідомлення того, що без цигарки з майбутньою дитиною все буде гаразд.