Архів
Вівторок,
19 січня 2021 року

№ 4 (19852)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Iдеальна тара — скло

«Скільки можна зберігати соняшникову олію, в якій тарі та в якому місці?» — написав до редакції Микола Мацько із с. Жуківців Жмеринського району Вінницької області.

СЛУШНЕ запитання, адже далеко не кожна господиня замислюється над цим. Зазвичай пляшка стоїть біля плити — простягнув руку і наливай у сковорідку. Однак світло і тепло недобре позначається на цьому продукті. Вміст пляшки перетворюється на окис, споживання якого спричиняє чимало хвороб, аж до появи пухлин. Звідси висновок: олія має зберігатись у темному прохолодному місці, захищеному від ультрафіолету. Це може бути комірчина, сіни, зрештою, якщо на кухні прохолодно, — то нижня полиця шафи, яка стоїть найдальше від вогню. Дехто зі спеціалістів радить ставити нерафіновану олію до холодильника на нижній відсік дверей. Найоптимальніший температурний режим для неї — від +5 до +20 градусів за Цельсієм.

Ідеальна тара — скляна пляшка або заводська упаковка, але якщо ви купили нерафіновану олію, бажано перелити її в темну скляну пляшку чи керамічну посудину зі щільним корком. У такій же ємності бажано зберігати домашній продукт.

Перед купівлею олії треба розуміти, для чого вона потрібна. Щоб споживати в чистому вигляді або присмачувати салати, підійде рідина першого віджиму. З обсмажуванням страв добре впорається рафінована олія.

Продукт першого віджиму одержують за технологією однократного пресування насіння соняшнику під тиском 25 атмосфер і подальшого очищення олії мембранним фільтром. У результаті тиску олія нагрівається всього до 40-45 градусів тільки від сили тертя. Після початкової фільтрації рідина, добута під пресом, розподіляється по пляшках. Такий метод обробки гарантує збереження всіх корисних компонентів. Продукт має темний колір і характерний запах. Термін придатності досить короткий — чотири місяці, після відкриття пляшки її вміст бажано використати протягом двох-трьох тижнів. Якщо застосовувався метод гарячого пресування, то життя продукту подовжується до 10 місяців.

Нерафінована соняшникова олія, крім початкової фільтрації, проходить ще й механічну обробку. Відтак, крім різного сміття і домішок, втрачається і частина корисних речовин.

Рафіновану найчастіше можна побачити на кухні, але в такому продукті дуже мало корисного, як, утім, і шкідливого, позаяк він пройшов багатоетапну обробку. Таку олію можна тримати невідкоркованою від 10 місяців до року.

Прогірклий смак олії сигналізує про те, що її слід викинути. Якщо ви не використали відкриту пляшку протягом місяця, для подовження придатності продукту можна скористатися народною хитрістю. Вкиньте у пляшку кілька чистих сухих плодів квасолі або 1 ч. ложку солі на 1 л. Утім, дієтологи про цей спосіб мовчать, мабуть, не вважаючи його надійним.

Запам’ятайте, наче «отче наш», — як би ви не прагнули до економії, використовувати повторно олію не можна! Найкраще діяти так: на сковорідку наливайте малу кількість продукту, тільки щоб була покрита поверхня. Підсмаживши першу порцію, скажімо, риби, долийте олії і смажте другу. Закінчивши готувати, помийте сковороду, навіть якщо дещиця олії залишилась.

Найкориснішим вважається продукт холодного віджиму із сирого насіння.

Приблизно такі само умови зберігання рекомендуються для інших олій — оливкової, лляної тощо, але докладніше про них ми розповімо в одному з наступних випусків.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку будемо вас агітувати за капусту в гофрованому вбранні — савойсь­ку. У нас традиційно палка любов до білоголової, бо її можна квасити, а цю іноземку не заквасиш. Але плюсів вона має безліч — від найбільшого, що найкорисніша серед капуст для діабетиків, до того, що завдяки багатоярусній гофрованій спідничці стійка проти шкідників-листогризів. Уважається, що савойська дуже підходить для літніх салатів, гарнірів, голубців, бо не має грубих прожилок.

Адаптуємо прислів’я «вміла готувати, та не вміла подавати» до ситуації зі сховищами, бо, щиро кажучи, стосується воно багатьох хазяїв. Справді: влітку на городі гарують, аж пар іде, стараються задля врожаю, а як тільки той урожай потрапляє до погреба, то наче пар із них виходить, діла нема, що картопля й овочі можуть підмерзати, гнисти, уражатися грибком...

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове