Архів
Вівторок,
19 січня 2021 року

№ 4 (19852)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

З одного кілограма зерна — шість кілограмів зелені

КОЖНИЙ господар підмічав: варто тваринам вийти на пасовище, на зелену травичку, як вони змінюються на краще на очах. Тьмяна шерсть стає лискучою, очі блищать. Те ж саме відбувається з птахами: пишаються пишним, аж глянсовим, пір’яним покривом. Відтак поліпшуються здоров’я, здатність до відтворення потомства. Ось така сила зелені. Тому треба користатися будь-якою нагодою, аби тварини і птахи годувалися нею. Навіть узимку курей, скажімо, доцільно випускати в садок, і вони скльовуватимуть травинки, що височіють над снігом та у проталинах. А дбайливі господарі не лише для себе вирощують зелень на підвіконні, а й свійську живність забезпечують вітамінною продукцією. В особистому господарстві свіжу зелень можна давати як додаткову оздоровлювальну підгодівлю.

Згодовувати тваринам пророщене зерно не тільки корисно, а й вигідно. Адже з одного кілограма збіжжя зазвичай виходить шість кілограмів корму. Проте пророщувати зерно треба вміючи. Для приготування цього корму годяться такі культури: ячмінь, овес, пшениця, жито, сорго, кукурудза, горох, вика, чина, соя, а також суміші вики з ячменем або гороху з ячменем. Брати бажано те збіжжя, яке бодай трохи постояло в теплому приміщенні.

Насамперед посівний матеріал слід промити для очищення від бруду та домішок. Затим бажано його залити на одну-дві години рожевим розчином марганцівки. Зливши знезаражувальний розчин, зерно насипають у будь-який підходящий посуд шаром не більше 15 сантиметрів, періодично його зволожуючи або накривши мокрою нещільною тканиною — марлею, мішковиною.

Бажана температура повітря — 22...24ОС. За нижчої температури процес проростання зерна сповільнюється.

Після появи білих корінців завдовжки один сантиметр зерно виставляють на світло для пророщування зеленої маси. Для цього беруть звичайні дерев’яні чи пластикові ящики з отворами, застеляють плівкою дно, пробивають її в кількох місцях для стікання зайвої води. Пророщене зерно засипають туди шаром завтовшки 2-2,5 сантиметра. В подальшому стежать за тим, аби поверхня не підсихала. Для цього пророщуване поливають з лійки два-три рази на добу. Поливати ліпше розчином нітрофоски: 20 грамів на відро води.

Розчин, який стікає крізь отвори плівки, повторно використовувати для поливу не можна — посіви загниють.

Зелені паростки зазвичай з’являються через чотири-п’ять днів. Найраціональніше згодовувати зелень після досягнення нею у висоту 20-25 сантиметрів. За добу перед згодовуванням посіви припиняють поливати. До годівниць закладають усю масу — зелень, зерно і корінці.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку будемо вас агітувати за капусту в гофрованому вбранні — савойсь­ку. У нас традиційно палка любов до білоголової, бо її можна квасити, а цю іноземку не заквасиш. Але плюсів вона має безліч — від найбільшого, що найкорисніша серед капуст для діабетиків, до того, що завдяки багатоярусній гофрованій спідничці стійка проти шкідників-листогризів. Уважається, що савойська дуже підходить для літніх салатів, гарнірів, голубців, бо не має грубих прожилок.

Адаптуємо прислів’я «вміла готувати, та не вміла подавати» до ситуації зі сховищами, бо, щиро кажучи, стосується воно багатьох хазяїв. Справді: влітку на городі гарують, аж пар іде, стараються задля врожаю, а як тільки той урожай потрапляє до погреба, то наче пар із них виходить, діла нема, що картопля й овочі можуть підмерзати, гнисти, уражатися грибком...

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове