Архів
Вівторок,
19 січня 2021 року

№ 4 (19852)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Шкуринки згодяться

ПЕРІОД зимових свят — найкраща пора для заготівлі апельсинових та мандаринових шкуринок, настої з яких використовують у боротьбі з попелицею, трипсами, павутинним кліщем та шкідниками кімнатних квітів.

Для приготування ефективного засобу кілограм сушених шкуринок подрібнюють, засипають у посудину, заливають трьома літрами води, щільно закривають і настоюють у темному місці п’ять діб.

Потім масу проціджують, добре віджимають, розливають у пляшки і ретельно закупорюють.

Для приготування робочого розчину на 10 літрів води беруть 100 мл настою і 40 г господарського мила. Отриманою рідиною обробляють рослини не менше двох-трьох разів. Проти павутинного кліща — п’ять-шість разів із інтервалом приблизно тиждень.

За потреби можна приготувати меншу порцію: шкуринку від одного-двох апельсинів настоюють сім днів у літрі теплої води в темному місці. Потім додають рідкого мила і проціджують. Цим настоєм обробляють кімнатні квіти.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку будемо вас агітувати за капусту в гофрованому вбранні — савойсь­ку. У нас традиційно палка любов до білоголової, бо її можна квасити, а цю іноземку не заквасиш. Але плюсів вона має безліч — від найбільшого, що найкорисніша серед капуст для діабетиків, до того, що завдяки багатоярусній гофрованій спідничці стійка проти шкідників-листогризів. Уважається, що савойська дуже підходить для літніх салатів, гарнірів, голубців, бо не має грубих прожилок.

Адаптуємо прислів’я «вміла готувати, та не вміла подавати» до ситуації зі сховищами, бо, щиро кажучи, стосується воно багатьох хазяїв. Справді: влітку на городі гарують, аж пар іде, стараються задля врожаю, а як тільки той урожай потрапляє до погреба, то наче пар із них виходить, діла нема, що картопля й овочі можуть підмерзати, гнисти, уражатися грибком...

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове