Архів
Вівторок,
16 лютого 2021 року

№ 12 (19860)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Без особливого клопоту

ГОЛОВНІ проблеми, перед якими постає кролівник у зимовий період, — це зниження ваги тварин, призупинення розмноження і труднощі з дотриманням гігієни, адже взимку нечистоти швидко замерзають і прибирати за тваринами важче. Щоб цього уникнути, кролів слід тримати в теплому місці, наприклад у сараї з іншими тваринами, скажімо козами. Для комфортного мешкання кроликам достатньо температури +2-3ОС. Однак зауважимо, що раніше, коли зими були набагато морознішими, із великими снігами, багато хто із селян не завдавав собі клопоту переміщати клітки з вуханями до хліва, турбувався лише про їх утеплення, зокрема тим же снігом, а всередині відсіків — сіном та соломою, і нічого, тварини не замерзали. Ветеринари вважають, що навіть є переваги утримання тварин у клітках на подвір’ї, а саме: зменшення ризику виникнення вірусних інфекцій при низьких температурах повітря; зміцнення імунітету завдяки загартуванню; поліпшення стану здоров’я за рахунок відсутності у повітрі аміачних випарів. Однак про теплоізоляцію, звичайно, необхідно подбати, для цього чудово підійдуть, зокрема, пінопласт або повсть.

Клітки для кролів мають бути підняті приблизно на 80-85 см над землею. Це посприяє забезпеченню належної гігієни. Підлогу доцільно зробити із сітки або ж зі щілинами, крізь які нечистоти будуть відразу падати під клітку, а не залишатися в ній.

Щоб гарантувати вуханям комфортне зимове утримання, потрібно потурбуватися й про те, аби корм не замерзав у годівницях, для цього варто виготовити спеціальні кормові бункери. Відразу після того як кролики поїдять, весь зайвий корм треба негайно видалити. Також стежте за тим, щоб у тварин був постійний доступ до води. Вона має бути теплою, принаймні не повинна замерзати. Це досягається двома способами — облаштуванням автоматичних напувалок, що є фінансово затратним, або ж періодичним підливанням теплої води, що клопітно для господаря.

Відомо, що взимку кролики, як і решта домашніх тварин, спалюють запас жиру, який витрачається на обігрів тіла. Тому, крім звичного сіна, тварин потрібно забезпечувати вітамінами і мінералами, раз на кілька днів класти їм у годівницю буряки, моркву, варену картоплю. Також можна давати в їжу те, що не доїли ви самі. Якщо поблизу є ліс або посадка, варто принести пухнастикам соснових і ялинових гілок, вони містять вітаміни. Крім голок, на корм іде кора.

При перебуванні кролів у теплому приміщенні з зимовим окролом проблем не буває. Для кітної кролиці необхідно відвести окрему клітку, яку розділяють на дві половини: в одній вона буде їсти і гуляти, друга призначена для маточника. Цю останню потрібно забити сіном. Слід ретельно стежити за чистотою в маточнику. Особливу увагу приділіть наявності води в ньому.

Версія для друку          До списку статтей

МИНУЛОЇ осені у нас в гостях побував Анатолій Мондзолівський із Фастівського району Київщини, а оце знов чекаємо його з розповіддю про неоціненний досвід у вирощуванні картоплі. Хай що буде, а українець, віриться, в усі часи плекатиме «другий хліб». Хоча робити це дедалі важче через ряд умов, зокрема кліматичних. А. Мондзолівський підходить до землі як до живого організму. Він давно розв’язав для себе проблему захисту поля від хвороб і шкідників, не спричиняючи шкоди довкіллю. Надмір «хімії» підточує все живе, а як без неї обійтись, землероб показав на власному прикладі.

А ще нас просили розповісти про диво-рослину годжі. Її ягоди справді дуже помічні в боротьбі з кількома медичними негараздами, проте велике захоплення ними впирається в деякі застереження. Прочитаєте про це, а також агротехніку.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове