Вівторок, 16 лютого 2021 року № 12 (19860)
http://silskivisti.kiev.ua/19860/print.php?n=48056

Без особливого клопоту

ГОЛОВНІ проблеми, перед якими постає кролівник у зимовий період, — це зниження ваги тварин, призупинення розмноження і труднощі з дотриманням гігієни, адже взимку нечистоти швидко замерзають і прибирати за тваринами важче. Щоб цього уникнути, кролів слід тримати в теплому місці, наприклад у сараї з іншими тваринами, скажімо козами. Для комфортного мешкання кроликам достатньо температури +2-3ОС. Однак зауважимо, що раніше, коли зими були набагато морознішими, із великими снігами, багато хто із селян не завдавав собі клопоту переміщати клітки з вуханями до хліва, турбувався лише про їх утеплення, зокрема тим же снігом, а всередині відсіків — сіном та соломою, і нічого, тварини не замерзали. Ветеринари вважають, що навіть є переваги утримання тварин у клітках на подвір’ї, а саме: зменшення ризику виникнення вірусних інфекцій при низьких температурах повітря; зміцнення імунітету завдяки загартуванню; поліпшення стану здоров’я за рахунок відсутності у повітрі аміачних випарів. Однак про теплоізоляцію, звичайно, необхідно подбати, для цього чудово підійдуть, зокрема, пінопласт або повсть.

Клітки для кролів мають бути підняті приблизно на 80-85 см над землею. Це посприяє забезпеченню належної гігієни. Підлогу доцільно зробити із сітки або ж зі щілинами, крізь які нечистоти будуть відразу падати під клітку, а не залишатися в ній.

Щоб гарантувати вуханям комфортне зимове утримання, потрібно потурбуватися й про те, аби корм не замерзав у годівницях, для цього варто виготовити спеціальні кормові бункери. Відразу після того як кролики поїдять, весь зайвий корм треба негайно видалити. Також стежте за тим, щоб у тварин був постійний доступ до води. Вона має бути теплою, принаймні не повинна замерзати. Це досягається двома способами — облаштуванням автоматичних напувалок, що є фінансово затратним, або ж періодичним підливанням теплої води, що клопітно для господаря.

Відомо, що взимку кролики, як і решта домашніх тварин, спалюють запас жиру, який витрачається на обігрів тіла. Тому, крім звичного сіна, тварин потрібно забезпечувати вітамінами і мінералами, раз на кілька днів класти їм у годівницю буряки, моркву, варену картоплю. Також можна давати в їжу те, що не доїли ви самі. Якщо поблизу є ліс або посадка, варто принести пухнастикам соснових і ялинових гілок, вони містять вітаміни. Крім голок, на корм іде кора.

При перебуванні кролів у теплому приміщенні з зимовим окролом проблем не буває. Для кітної кролиці необхідно відвести окрему клітку, яку розділяють на дві половини: в одній вона буде їсти і гуляти, друга призначена для маточника. Цю останню потрібно забити сіном. Слід ретельно стежити за чистотою в маточнику. Особливу увагу приділіть наявності води в ньому.