Вівторок, 16 лютого 2021 року № 12 (19860)
http://silskivisti.kiev.ua/19860/print.php?n=48042

  • Влада і мораль

За вкрадені зі скарбниці гроші

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Мудрий народ давно слушно підмітив, що поки щуки в річці водяться, карасям у ній не дрімати. Якщо це приміряти на день нинішній, то мова про тих, хто намагається на законних підставах боляче вдарити по загребущих руках казнокрадів, корупціонерів і хабарників та їм подібним, а також перешкоджати енергійним спробам всіляких розумників і хитрунів зловживати службовими можливостями. В ролі такої грізної щуки у Дніпрі давно виступає громадська організація «Центр соціальних технологій «Інфопростір».

ОСЬ ОДИН з останніх епізодів її діяльності. Ранньої осені минулого року в нас розгорталася кампанія з виборів до місцевих рад і територіальних громад. Ніби все відбувалося без явних порушень. І ось раптом «Інфо­простір» розвінчує приховану «витівку» не когось там другорядного, а тодішнього голови обласної адміністрації Олександра Бондаренка і голови обласної ради Святослава Олійника. Про що йдеться? Цитуємо: «Чиновників-високопосадовців зловлено на нецільовому використанні коштів бюджету з метою незаконної передвиборної агітації на користь політичної партії «Слуга народу» та її кандидатів на місцевих виборах».

Тут варто нагадати: безпосередня участь службовців органів державної і самоврядної влади у виборчих процесах на боці будь-якої політичної сили та її кандидатів у нас поза законом. А витрачати ще й бюджетні гроші на агітацію за висуванців від тієї чи іншої, себто від будь-якої, партії є карним правопорушенням. А в цьому разі на те, щоб обвішати бігбордами з символікою та портретами «слуг народу» всі міста, села і районні центри, автомагістралі й перехрестя Дніпропетровщини, не пошкодували, ні мало ні багато, чотири з лишком мільйони гривень з обласної скарбниці. Цікаво, що найчастіше на рекламних щитах красувавсь усміхнений чинний на той час голова облради Святослав Олійник, який очолював список кандидатів від провладної політсили до обласної ради.

Доречно наголосити, що активісти Центру соціальних технологій «Інфопростір» висунули свої обвинувачення не голослівно, в чому їх спершу намагалися звинуватити провладні ЗМІ. «Щуки» оприлюднили з ProZorro хроніку тендера «на рекламні та маркетингові послуги» від одного з департаментів обласної держадміністрації — дійсно на суму понад 4 млн грн замовлялося «розміщення на площинах та постерах» соціальної реклами. Але тепер виявилося, що насправді всі площини і постери віддали передвиборній агітації за партію «Слуга народу».

Скажемо більше: договори на розміщення соціальної реклами торік навесні ще, бо готувалися до виборів заздалегідь і ретельно, були укладені з компанією «ВЕРЖЕ» та ФОПом О. Кукленком. То «Інфопростір» скрупульозно простежив, що у ФОПа, обласної ради, тодішнього її голови Олійника та облдержадміністрації кола «інтересів» так переплелися, що, як кажуть, чорт ногу зверне, щоб відшукати в них кінці. Одначе активісти Центру соціальних технологій спромоглися розкласти їх «по всіх полицях зверху і донизу».

Але і це не найголовніше в історії, про яку мова. Торік 26 вересня ГО «Інфопростір» усі документи стосовно передвиборної реклами «слуг народу», оплаченої з бюджету, передала до Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і в обласну прокуратуру. Та ці нібито грізні структури захисту верховенства законів в Україні від активістів наче відмахнулись. «Інфопростір» не став миритися з таким свавіллям і, не гаючи часу, звернувся зі скаргою у Вищий антикорупційний суд, котрий 3 жовтня своєю ухвалою зобов’язав НАБУ відкрити кримінальне провадження.

Гадаєте, там аж бігом кинулися виконувати рішення Вищого суду? Пальцем не ворухнули! Ну не знайшлося в НАБУ службової особи, для якої нині рішення суду — закон. Тому «Інфопростору», його керівнику Станіславові Білодіденку довелося знову подавати скаргу в антикорупційний суд — цього разу «щодо бездіяльності НАБУ в цьому питанні». І тільки тепер відомості про кримінальне провадження були внесені до ЄРДР.

Можна порадіти, що справедливість узяла гору? Аж ніяк. Справу про діяння, «котрі спричинили тяжкі фінансові наслідки у сумі 4 мільйони 19 тисяч 400 гривень і були здійснені шляхом зловживання службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди на користь політичної партії «Слуга народу» під час передвиборної кампанії до місцевих рад»… прикрили. Не закрили, а тишком-нишком, аби від гріха подалі, прикрили. Не знаючи докорів совісті, знехтуваної професійної честі та звичайної людської порядності, так розпорядивсь один із хвацьких детективів НАБУ.

Історія як для нинішніх часів тривіальна і дуже й дуже поширена. Це все одно, що ракова пухлина, яку навіть не беруться лікувати чи видаляти. Але «Інфопростір», усвідомлюючи: не стане щук у річці, й поготів заспокояться карасі, — знов апелював до Вищого антикорупційного суду. І в середині січня вже 2021 року ВАКС розпорядився, що «кримінальне провадження щодо фінансування політичної реклами «слуг народу» бюджетним коштом слідчі НАБУ мусять поновити». Однак знову не видно, щоб службовці брали під козирок, аби виконати рішення Вищого антикорупційного суду. Отака в нас правова держава.