Вівторок, 16 лютого 2021 року № 12 (19860)
http://silskivisti.kiev.ua/19860/print.php?n=48052

Чи все гаразд у засіках?

ЗИМА минає, тож варто ретельно перевірити, як там овочі у сховищі. Якщо виявили підморожену картоплю, її слід відокремити від загальної маси, аби запобігти гниттю всієї купи. Видалену бульбу можна згодувати худобі лише після того, як вона повністю відтане.

Перебираючи підморожену картоплю, неушкоджену бажано переміщати на нове місце. Його слід завчасу очистити, побілити вапном, додавши 3-процентного мідного купоросу (на кілограм вапна — 30 г купоросу). Аби запобігти подальшому захворюванню, картоплю слід добре просушити. Якщо такої можливості нема, бульби варто пересипати попелом.

Стежте, щоб у погребі чи підвалі не було зайвої вологи — крапель на стелі. Аби вона не накопичувалася, поставте ящики з негашеним вапном і регулярно провітрюйте сховище.

Треба також перебрати цибулю і часник, які зберігаються для споживання у свіжому вигляді. Якщо виявили цибулини з ознаками шийкової гнилі (вони стали водянистими, набули жовто-рожевого кольору, лушпиння пліснявіє і покривається щільною чорною кіркою), їх треба відібрати, викласти на деко і прогріти в духовці впродовж чотирьох годин за температури 42ОС.

Не зайве прогріти й решту цибулі для профілактики розвитку хвороби, адже вона контактувала із зараженими головками.

При появі зеленої плісняви часнику (зубки в’ялі, на поверхні з’являються світло-жовті плями і ямки) треба також прогріти головки в духовці за температури 30-42 градуси впродовж трьох—чотирьох годин. Потім покласти на зберігання в ящик.

Якщо ви зберігаєте часник і цибулю у неопалюваній коморі чи кімнаті, то для дезінфекції доцільно обкурити приміщення сіркою або парою спирту-денатурату. Тоді овочі добре лежатимуть до нового врожаю.

Коли трапляються відлиги, сховище потрібно провітрювати, відчиняючи вентиляційні люки та ляду, а при наближенні сильних морозів — ретельніше перекривати доступ холодного повітря. Іноді у самому сховищі засіки варто прикривати додатково мішковиною чи нетканими матеріалами. Не використовуйте лише поліетиленову плівку, яка не дасть змоги овочам дихати. У такому разі втрат не уникнути.

Вкривати в погребі городину варто тільки тоді, коли є можливість одразу ж прибрати додаткове укриття і влаштувати провітрювання сховища за потепління.