Вівторок, 16 лютого 2021 року № 12 (19860)
http://silskivisti.kiev.ua/19860/print.php?n=48054

Крем для взуття

У СКЛАДІ багатьох засобів для чищення взуття наявний вазелін, тому ним можна відновити засохлий крем. Вазелін не тільки освіжить масу, а й посилить її захисні властивості.

У крем, що засох, можна додати також гліцерин або скипидар.

Засохлий крем для світлого взуття відновить молоко. Його потрібно всього кілька крапель. Отримана суміш стане м’якою і ефективно захищатиме взуття. Крім того, молоко добре підходить для обробки білої або світлої шкіри та замші. Воно зафарбовує потертості й повертає колишній колір.

У старий крем додають свіжий безбарвний крем для взуття і ретельно перемішують.

Оновлюючи старий крем, його спершу підігрівають на водяній бані в металевому посуді, ретельно перемішуючи. Відтак засохла маса повністю відновить колишні захисні властивості.

До речі, крем для взуття можна зробити в домашніх умовах.

Беруть по 100 г лляної олії і яловичого або баранячого сала. Також знадобиться 30 г бджолиного воску і 20 г каніфолі. Компоненти ретельно змішують і розтоплюють на малому вогні, постійно помішуючи. Суміш нагрівають до тих пір, поки вона не стане однорідною.

Замість бджолиного воску можна використати скипидар в обсязі 5-10 г. Компоненти з’єднують і нагрівають на водяній бані, безперервно перемішуючи.

Можна скористатися рецептом без каніфолі. В цьому разі беруть 450 г лляної олії, 30 г баранячого або яловичого сала, а також 25 г бджолиного воску. Компоненти змішують і нагрівають до однорідності.

Ще такий рецепт: 200 г баранячого або яловичого сала, 100 г свинячого сала, по 50 г скипидару і бджолиного воску. Змішують і підігрівають на водяній бані.

Крем, одержаний у домашніх умовах, зберігають за кімнатної температури в скляній тарі під щільно закритою кришкою. Використовувати крем можна після охолодження.