Архів
П’ятниця,
5 березня 2021 року

№ 17 (19865)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаВербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Національний лікнеп від професора  Масляка

Ніякі не брати

ЧОМУ українці й московити не лише не «адін народ», але й не двоюрідні чи троюрідні брати? Генетичне братство визначається спільними предками. Скажімо, заклятими братами є євреї і араби, або німці й голландці тощо. У кожної людини є пращури: батьки, діди, прадіди, прапрадіди і т. д. Точно так і в народів. Хто є пращурами українців, задокументованими археологічними артефактами? Нашими батьками є козаки. Наприклад, я знаю задокументованого пращура Івана Масляка, який рівно 300 років тому був сотенним отаманом Миргородського полку Полтавської області і, зважаючи на прізвище, прийшов на Лівобережжя, як і решта полтавців і слобожан, з Галичини, Карпат, Закарпаття або Волині. Дідами українців були русини Київської Русі. Прадідами — анти. Прапрадідами — готи. Потім сармати, скіфи і трипільці. Це наші пращури по прямій лінії.

А хто є пращурами московитів? Козаки — ні. Русини мають стосунок до московитів точно такий, як римляни до англійців чи німців. В Англії і Німеччині були військові поселення чоловіків-римлян. І все. В Московії теж були невеликі військові поселення русинів — Володимир, Ярослав, Галич. Ось і все. А навколо — угро-фінське море: Москва, Муром, Калуга, Кострома, Тула, Твер, Вологда тощо. З жодної слов’янської мови ці назви не перекладаються. Фактом є і те, що археологи в Московії не знайшли жодного поселення слов’ян глибше 10 століття. Тут не виявлено жодного поселення антів, готів, сарматів, скіфів і трипільців. Вони не є і не можуть бути пращурами московитів. Це незаперечна наукова істина.

Так що в українців і московитів зовсім різні пращури, і про ніяке «братство», тим більше «адін народ», не може бути й мови.

Довідка «СВ». Петро Олексійович Масляк — педагог, учений, громадський діяч, письменник. Професор кафедри географії України Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор географічних наук, заслужений працівник освіти України, академік Академії наук вищої освіти України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гинуть пернаті
Читати
Рекордні запаси
Читати
Поняття про розкіш змінюється
Читати
Причина — спирт
Читати
Врятувати не вдалося
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове