П’ятниця, 5 березня 2021 року № 17 (19865)
http://silskivisti.kiev.ua/19865/print.php?n=48189

  • Національний лікнеп від професора  Масляка

Ніякі не брати

ЧОМУ українці й московити не лише не «адін народ», але й не двоюрідні чи троюрідні брати? Генетичне братство визначається спільними предками. Скажімо, заклятими братами є євреї і араби, або німці й голландці тощо. У кожної людини є пращури: батьки, діди, прадіди, прапрадіди і т. д. Точно так і в народів. Хто є пращурами українців, задокументованими археологічними артефактами? Нашими батьками є козаки. Наприклад, я знаю задокументованого пращура Івана Масляка, який рівно 300 років тому був сотенним отаманом Миргородського полку Полтавської області і, зважаючи на прізвище, прийшов на Лівобережжя, як і решта полтавців і слобожан, з Галичини, Карпат, Закарпаття або Волині. Дідами українців були русини Київської Русі. Прадідами — анти. Прапрадідами — готи. Потім сармати, скіфи і трипільці. Це наші пращури по прямій лінії.

А хто є пращурами московитів? Козаки — ні. Русини мають стосунок до московитів точно такий, як римляни до англійців чи німців. В Англії і Німеччині були військові поселення чоловіків-римлян. І все. В Московії теж були невеликі військові поселення русинів — Володимир, Ярослав, Галич. Ось і все. А навколо — угро-фінське море: Москва, Муром, Калуга, Кострома, Тула, Твер, Вологда тощо. З жодної слов’янської мови ці назви не перекладаються. Фактом є і те, що археологи в Московії не знайшли жодного поселення слов’ян глибше 10 століття. Тут не виявлено жодного поселення антів, готів, сарматів, скіфів і трипільців. Вони не є і не можуть бути пращурами московитів. Це незаперечна наукова істина.

Так що в українців і московитів зовсім різні пращури, і про ніяке «братство», тим більше «адін народ», не може бути й мови.

Довідка «СВ». Петро Олексійович Масляк — педагог, учений, громадський діяч, письменник. Професор кафедри географії України Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор географічних наук, заслужений працівник освіти України, академік Академії наук вищої освіти України.