П’ятниця, 2 квітня 2021 року № 24 (19872)
http://silskivisti.kiev.ua/19872/print.php?n=48419

  • Новини АПК

Кредити для аграріїв: обіцяють доступніші

Устина Гречанюк.

УРЯД ухвалив постанову, що оновлює використання передбачених держбюджетом коштів на здешевлення кредитів в агропромисловому комплексі. На цю мету планується виділити 1,2 млрд грн; програмою, за прогнозами, зможуть скористатися понад 4,4 тисячі сільгоспвиробників. Їм обіцяють середньо- та довгострокові кредити на придбання основних засобів для роботи, на будівництво і реконструкцію виробничих об’єктів, а також на переробку продукції. Максимальний обсяг компенсації позичальникам, які опікуються тваринництвом, становитиме 15 млн грн, іншим позичальникам — 5 млн грн.

Почім оренда землі?

ВАРТІСТЬ оренди сільськогосподарської землі в Україні поступово зростає. Такий висновок можна зробити, якщо порівняти результати останніх аукціонів, що проводилися управліннями Держгеокадастру в різних областях, із оцінками вартості оренди на початок 2021 року.

Так, нещодавно у Львівській області було продано право оренди чотирьох земельних ділянок загальною площею 90 га, розмір річної плати за користування якими становить 0,4 млн грн. Тобто у середньому 1 га землі обійдеться у 4,44 тис. грн на рік. При цьому протягом лютого на Львівщині відбулась низка таких аукціонів, на яких продано права оренди 10 земельних ділянок, вартість «винайму» пересічно ще вища — понад 6 тис. грн за 1 га на рік. За даними Держгеокадастру, станом на 1 січня 2021 року середня вартість оренди приватних паїв в області дорівнювала 1,724 тис. грн/га, а державної землі — 2,953 тис. грн/га. Раніше на аукціоні на Сумщині переможець підняв ціну оренди до 2,24 тис. грн за 1 га, при тому, що пересічно приватну землю в області орендують за 1,92 тис. грн/га на рік. У Запорізькій області права оренди на 7 років були продані по 1,56 тис. грн за 1 га, тоді як на початку поточного року давали всього 878 грн/га…

Загалом же станом на 1 січня 2021-го вартість оренди 1 га приватної землі в Україні становила 1613 грн/га, а державна обходилась орендарям у суму приблизно 3430 грн.

Досить працювати на пана

У ДУБІВСЬКІЙ ОТГ на Волині пропонують підтримку господарствам, які захочуть вирощувати малину.

«Жителі нашої громади їдуть до сусідньої Польщі збирати ягоди, — розповідає її голова Роман Троцюк. — Тим часом підприємства із заморожування продукції садівництва, розташовані на нашій території, потребують сировини. Тож готові надати всім охочим зайнятися ягідним бізнесом безвідсоткові кредити на два роки та безкоштовно консультувати з технології вирощування».

За словами Р. Троцюка, він дуже сподівається, що ця програма запрацює. На території громади є землі різної родючості, а малина не вельми вибаглива до ґрунту. Розвиток ягідного бізнесу створить робочі місця. Якщо закласти малинову плантацію вже зараз, то наступного року можна отримати перший прибуток. «Кажу землякам, що досить піднімати економіку сусідів, треба працювати не на пана, а на себе, — переконаний очільник ОТГ. — Якщо в одному селі малину вирощуватимуть кілька господарств, то зможуть скооперуватися та зменшити транспортні витрати, при більших обсягах продукції є змога вибирати підприємство з переробки, яке пропонує кращу ціну».