П’ятниця, 2 квітня 2021 року № 24 (19872)
http://silskivisti.kiev.ua/19872/print.php?n=48421

  • Продовження теми

МАФ-синагога на кістках

Олег ГРИГОРЕНКО.

«Палімпсест Бабиного Яру» — такий матеріал історика Віталія Нахмановича був опублікований у газеті 30 березня. В ньому йшлося про бомбу, яку закладає під нашу національну пам’ять спонсорований російськими олігархами і підтриманий Президентом Володимиром Зеленським Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр».

І ОСЬ новий тому доказ. На території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», на місці колишніх єврейського та Кирилівського православного кладовищ, зводиться синагога. До речі, територія останнього є чи не найдавнішим київським некрополем і перебуває під охороною держави. Там узагалі заборонене будь-яке будівництво.

Проти такої цинічної наруги виступили і християни, і юдеї, і небайдужі атеїсти. Зокрема, єврейська столична громада на чолі з Йосипом Зісельсом заявила: «Спроба побудувати синагогу на землі православного кладовища є образою єврейських духовних і моральних цінностей, а також відвертою провокацією проти православних вірян».

Коли на початку року тільки просочилася з різних джерел інформація про намір звести синагогу «на людських кістках», громадськість була обурена. Можновладці відмовчувались, а тим часом автори приватного проєкту оголосили про археологічні розкопки з метою довести, що там, мовляв, немає поховань. Ці нібито санкціоновані українською владою дослідження чомусь доручили приватному підприємству «Пам’ять і слава», а не державному Інституту археології. Про їхній перебіг свого часу докладно розповів співробітник заповідника Михайло Гутор. «Представники приватного проєкту організували розкопки орієнтовно на глибині 1,5 метра і натрапили на рештки людського черепа. Замість того, щоб викликати поліцію, як того вимагає закон, вони… повернули череп назад і засипали землею», — повідав учений.

В адміністрації державного заповідника стверджують, що, згідно з документами, споруджувана нині синагога зареєстрована як… мала архітектурна форма. Але дозвіл на зведення цього МАФа видав не відповідний підрозділ КМДА, а особисто міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко і міський Департамент охорони культурної спадщини.

За повідомленням видання «Великий Київ», до будівництва МАФа-синагоги дотичні російські мільярдери єврейського походження Михайло Фрідман та Ґерман Хан, які є основними спонсорами Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Наша газета неодноразово розповідала про потурання влади у задоволенні «апетитів» тих, хто просуває цей проєкт. Ось один з останніх фактів: у лютому Київрада мала розглянути питання про передачу трьох додаткових ділянок землі в Бабиному Яру в оренду Міжнародному меморіальному центру Голокосту. Проте через публічний розголос розгляд укотре був перенесений.

Громадські організації вимагають публічних обговорень усіх проєктів у Бабиному Яру і водночас закликають підтримати розроблену українськими істориками концепцію його комплексної меморіалізації. Чомусь про неї мало поширюється інформації. Хтось у цьому зацікавлений? Ба більше — навіть не всі можновладці знають про існування такого державного проєкту.

Так, 17 березня цього року відбулося розширене засідання Комітету ВР України з питань гуманітарної та інформаційної політики. Був оприлюднений докладний звіт про обговорення на ньому законодавства в галузі зовнішньої реклами. А наприкінці кілька скупих рядків: «Також парламентарі обговорили проблеми та проєкти комплексної меморіалізації Бабиного Яру разом із представниками наукових інституцій, громадськості». Ось як прокоментував це Йосип Зісельс: «Уперше депутати ВР, члени комітету заслухали презентацію державної української концепції, яка була розроблена Робочою групою при Інституті історії України НАНУ під керівництвом професора Геннадія Боряка. Майже для всіх депутатів, присутніх на засіданні комітету, стало відкриттям як її існування, так і те, що альтернативний проєкт є російським і несе ризики і загрози національній безпеці та іміджу України у світі».

А тим часом очільник української столиці Віталій Кличко активно просуває російський проєкт меморіалізації Бабиного Яру, в якому його брат Володимир є членом Наглядової ради і зазначений серед головних спонсорів. «Майже 80 років минуло, за цей час держава нічого не зробила для меморіалізації Бабиного Яру, — заявив міський голова на одному із засідань Київради. — В мене великі сумніви, що держава взагалі спроможна це зробити». Чого б це? Може, просто нинішня влада не хоче стати на державницьку позицію у питанні збереження пам’яті Бабиного Яру, бо обслуговує інтереси не українського народу? Або як ще пояснити такі «сумніви»?