П’ятниця, 2 квітня 2021 року № 24 (19872)
http://silskivisti.kiev.ua/19872/print.php?n=48431

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чи позначається на розмірі пенсії за змішаним стажем (у разі звільнення) пільговий стаж служби в поліції/міліції?»

Святослав ЖАБКІН.

смт Головне

Любомльського району

Волинської області.

 

ПРАВО на призначення пенсії за вислугу років поліцейським за наявності змішаного стажу визначено в пункті «б» статті 12-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі — Закон 2262). При цьому періоди проходження служби зараховуються в календарному обчисленні.

Розміри таких пенсій обраховуються, зважаючи на страховий стаж (не менш як 25 років), обчислений у визначеному порядку, зокрема згідно з положеннями пункту 3-го Постанови КМУ від 17.07.1992 №393 «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейським, співробітникам Служби судової охорони та членам їхніх сімей» (зі змінами) у межах максимальних відсотків, встановлених для відповідних категорій колишніх поліцейських (70%, 95% або 100% — стаття 13-та Закону 2262).

 

«Працюю за договором цивільно-правового характеру. Чи буде зараховано до мого страхового стажу період перебування на лікарняному?»

Олеся СКАЛОЗУБ.

с. Костянтинівка

Мелітопольського району

Запорізької області.

 

ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ договори укладають для виконання певної роботи, спрямованої на одержання певних результатів праці. Після досягнення визначеної договором мети він вважається виконаним, і його чинність припиняється. Такі договори зазвичай укладають для реалізації разових робіт, і ці умови мають бути чітко прописані в договорі. Він передбачає виплату винагороди за виконану роботу. Під час оформлення цивільно-правових договорів не виникає трудових відносин, які регулює трудове законодавство, тож працівник не має права на відпустки й оплату періодів тимчасової непрацездатності.

За умови сплати роботодавцем страхових внесків щомісяця в розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок, період роботи за договором цивільно-правового характеру зараховується до страхового стажу працівника, оскільки страховий стаж — це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Однак працівникові варто пам’ятати, що під час укладання цивільно-правового договору з роботодавцем і нарахування ним заробітної плати в розмірі, меншому за мінімальний, законодавство не передбачає обов’язку нараховувати єдиний внесок на суму різниці між мінімальною заробітною платою і фактично отриманим доходом працівника (ч. 5-та ст. 8-ї Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»). Відповідно особі, яка відпрацювала місяць, до страхового стажу буде зараховано лише його частину, розраховану пропорційно до суми сплаченого внеску.

 

«Одержую пенсію за віком у розмірі 1900 гривень. Нещодавно помер мій чоловік. Чи маю я право перейти на його пенсію, якщо він одержував 2600 гривень?»

Клавдія СВЯТОГОР.

с. Липівка

Полонського району

Хмельницької області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 36-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні. Батьки і чоловік (дружина) померлого, які не були на його утриманні, мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, якщо втратили джерело засобів до існування.

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається на одного непрацездатного члена сім’ї в розмірі 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника. Розмір призначеної пенсії не може бути меншим за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність.

Особі, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника), призначається один із цих видів пенсії на вибір (стаття 10-та Закону 1058).

У вашому випадку переходити на пенсію у зв’язку з втратою годувальника недоцільно, оскільки 50 відсотків пенсії годувальника менше за розмір пенсії, яку ви одержуєте.