Овочева ферма діджея Микола НЕЧИПОРЕНКО. Дніпропетровська область. Нинішні виклики й випробування досить часто змінюють наш звичний ритм життя. Часто-густо радикальним чином, тобто головною справою стає те, про що донедавна навіть сном-духом не відав. Саме так сталося з юнаком, який несподівано знайшов інтерес у не звіданому раніше. ОЛЕКСАНДР Вальмонт із-під Кривого Рогу добре відомий чималому колу місцевої молоді. Та це й не дивно: він — діджей популярного тут клубу, де влаштовуються дискотеки. Стоячи за пультом, вправно диригує і музикою, і танцівниками. Пандемія COVID-19 відібрала цю роботу, зачинивши всі розважальні заклади... Молодий чоловік не розгубився. Згадав, що чув про вирощування мікрозелені в теплицях. Почав шукати різну інформацію. Справа зацікавила настільки, що задумався: а чому б не спробувати самому? Це ліпше, ніж сидіти без діла і без заробітку, чекаючи з моря погоди. До того ж мав вільне приміщення. Там і обладнав за вичитаними рекомендаціями кілька перших стелажів. — На цих стелажах під фітолампами висадив звичайну редиску, — згадує Олександр. — Спостерігав за сходами, а коли з’явилися перші листочки, зірвав кілька і скуштував. На смак вони були точнісінько такі, як і у «звичайної», ґрунтової. Звісно, «доморощений» фермер-початківець побоювався, що у Кривому Розі не знайде покупців свіжої мікрозелені. Але, як виявилося, помилявся. Ба більше, у місті знайшлися підприємці, які готують вітамінну їжу «на виніс» і за попередніми замовленнями з доставкою за адресами. Вони й стали оптовими покупцями Олександра Вальмонта. Сьогодні овочева ферма діджея — це 80 квадратних метрів спецтеплиць, де вирощується кільканадцять видів зелені: редиска, петрушка, базилік, фіолетова капуста, горох, листовий салат, сочевиця, гірчиця... Разом із цим ще й їстівні квіти, котрі використовують для сервірування страв. Управлятися з усім обсягом робіт Олександру допомагає його помічник Олег Томілін. Це він вселив своєму другові надію на успіх їхньої справи. Будучи з сім’ї агрономів, Олег вирішив продовжити батьківські традиції, здобуваючи освіту агробіотехнолога в столичному університеті біоресурсів і природокористування. Ймовірно, що після карантину Олександр Вальмонт повернеться і до попередньої роботи, але закривати своє мінігосподарство не збирається. Адже біля музичного пульта весь вік не стоятимеш… Хоча без музики Олександр свого життя не уявляє: вітамінну зелень вирощує в супроводі і класики, і джазу. Запевняє, що це допомагає рослинам рости, а йому — бути у гарному настрої. |