Вівторок, 8 червня 2021 року № 42 (19891)
http://silskivisti.kiev.ua/19891/print.php?n=49054

Для зміцнення судин

Віктор ЯРЕМЧУК,

судинний хірург.

ЗДОРОВІ кровоносні судини у кілька разів зменшують ризик виникнення інсультів і серцевих нападів. У забезпеченні нормального стану їх клітин важливу роль відіграють харчування та спосіб життя.

«Шрами» й «дірки» на внутрішньому шарі судин найчастіше утворюються у курців. Із роками токсичний тютюновий дим руйнує еластичні трубчасті утворення. Також шкідливими для судин є надмір цукру, споживання хімічних речовин разом із ковбасами, консервами, кондитерськими виробами, а ще — трансжирів, які можуть бути в майонезі, кондитерських виробах, дешевих сортах твердого сиру та інших продуктах.

Щодо корисних продуктів, то багато з них мають насичений колір. Це, зокрема, перець, помідори, столові буряки, ягоди, огірки, абрикоси, які містять так звані множинні фенольні сполуки. Вони захищають клітини кровоносних судин від вільних радикалів. Тому потрібно їсти якомога більше саме «барвистих» продуктів.

Щоб зберегти судини здоровими, не відмовляйтеся від фізичних навантажень. Особливо піде на користь ходьба або біг.