Вівторок, 31 серпня 2021 року № 64 (19912)
http://silskivisti.kiev.ua/19912/print.php?n=49719

  • АПК

Розширюємо агрорізноманіття

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

ШАНУЮЧИ свою традиційну кухню, українці цікавляться також новими світовими харчовими тенденціями. Експерти проаналізували продуктовий ринок і підготували список культур, у які варто інвестувати. Серед таких — рукола. Листки цієї рослини популярні в італійській та французькій кухнях. Експортний потенціал світового ринку оцінюється в 1,6 млрд дол., культура високоврожайна та швидкоросла, не потребує багато місця і великих працезатрат. Спаржа, або холодок, — у їжу використовують молоді пагінчики цієї рослини. В Україні площі під нею не перевищують 100-120 га, а ось у країнах ЄС засаджено понад 60 тис. га. Найбільші експортери спаржі у світі — Мексика та Перу одержують щороку 410-460 млн дол. доходу. Шафран, чи крокус, — це не лише красива квітка, її тичинки — популярна спеція. Рослина досить невибаглива, добре переносить зиму, не хворіє. Оптова ціна спеції коливається в межах від 1 600 до 2 500 євро за кілограм, а щоб отримати один грам, треба обробити 150 квіток.

Решта у списку нам добре знайомі. Васильки, або базилік, — чудові прянощі для салату та страв із м’яса. Нині ціна сушеного листя становить 3,8-5,3 дол. за кг. Часник нашого виробництва вже зацікавив країни ЄС та Перської затоки, українські фермери вийшли на врожайність близько 10 т/га. Сої пророкують іще більшу популярність, ніж вона має сьогодні, через її харчові властивості. Це високорентабельна культура, ціна на неї нині стартує від 18 тис. грн за тонну. Ріпак залишається перспективним напрямом. Це олійна культура стратегічного значення, і майже 85% її валового виробництва Україна продає державам Євросоюзу (нині експортували туди 2,3 млн тонн), Індії та Китаю. За останніми даними, рентабельність вирощування озимого ріпаку може сягати 83%.