Галузь деградує Маргарита СИТНИК. ЗАЗВИЧАЙ молокозаводи влітку мають надлишок сировини. Однак не нинішнього року. Обсяги експорту молочної продукції почали падати вже з середини літа попри досить високі світові ціни. А річ ось у чому: пропозиція сировини від населення — а саме з неї більшість підприємств виробляє сухе молоко, казеїн та сирні продукти і масло, призначені для продажу за кордон, — значно скоротилася. Відповідно знизилося виробництво, та ще й зросли внутрішні ціни. Відтак у серпні порівняно з торішніми показниками експорт сухого знежиреного молока скоротивсь удвічі (до 725 т), вершкового масла і сухої сироватки — майже на чверть (до 600 т і 1,4 тис. т відповідно). Впали й обсяги продажів сирного продукту, молочних консервів і навіть казеїну, ціни на який рекордно високі за останні вісім років. При цьому помітно зріс імпорт, хоча раніше таке спостерігалося тільки в міжсезоння. До постійного і звичного ввезення з-за кордону сиру і свіжих молокопродуктів додалося зростання інтересу до сировинних позицій — масла (у серпні його імпортували в 7,3 разу більше, ніж торік, — 1,4 тис. т), сухого молока (у майже сім разів — до 1,3 тис. т) і навіть сироватки (на 48%). При цьому українські імпортери закуповують продукцію або на перспективу (знаючи, що через брак сировини потім вона буде дорогою), або ж уже вона коштує для споживачів дешевше, ніж українська. |