Глід Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог. В Україні росте 24 види глоду, найпоширенішим із яких є глід український. Він квітне із середини травня до початку червня. Має дрібні квітки зі специфічним неприємним запахом через диметиламін — речовину, що входить до його складу. Квітки глоду треба встигнути заготувати, коли чагарник лише починає цвісти, оскільки суцвіття, зібрані в червні, темніють під час сушіння. Робити це радять лише за сухої погоди, інакше квіти також темніють. Їх готують до сушіння відразу після збору: розкладають тонким шаром у добре провітрюваному приміщенні або використовують сушарку за температури 40 градусів. Зберігати висушені квіти краще в ящиках у сухому місці. Придатні до використання близько двох років. Збір листя глоду починають до того, як рослина зацвіте, та провадять упродовж періоду цвітіння — із середини травня до початку червня. Для заготівлі слід обирати чисті листові пластинки, не пошкоджені комахами. Листя треба обережно обривати руками чи обрізати ножицями із залишками черешків. Перед сушінням їх необхідно обрізати. Умови сушіння такі ж, як і для квіток глоду. Готова сировина має легко розтиратися на порох, мати приємний специфічний запах, природний колір. Зберігають листя у дерев’яних ящиках, картонних коробках чи мішках із тканини протягом двох років. Суцвіття глоду містять корисні речовини, які насамперед справляють позитивний вплив на серцево-судинну та нервову системи, роботу печінки та нирок. Це пов’язано з тим, що хімічний склад квіток містить багато корисних елементів, кожен з яких має цінні лікувальні властивості: • вітамін В4 (допомагає впоратися з розладами нервової системи, ефективний при лікуванні атеросклерозу, хвороб печінки); • кавову кислоту (має антибактеріальні властивості); • олеанолову кислоту (тонізує, посилює кровообіг); • хлорогенову кислоту (має жовчогінну дію, позитивно впливає на функції нирок та печінки); • кверцетин (покращує кровотік); • ефірні олії. Квіти глоду нормалізують роботу серця та зміцнюють судини. Завдяки цьому стабілізується серцевий ритм, нормалізується тиск, зникають головний біль, запаморочення, шум у вухах. Корисні властивості глоду важливі при розладах нервової системи: він знижує біоелектричну властивість кори головного мозку, позбавляє від безсоння, усуває дратівливість, заспокоює. Лікарські препарати на основі квіток глоду посилюють утворення жовчі та сприяють її виділенню завдяки кавовій, хлорогеновій кислотам, допомагають нормалізувати роботу нирок та печінки. З квіток глоду заварюють чай або роблять настої. До того ж настої можна робити зі свіжих або заготовлених засушених суцвіть. Квітки та плоди глоду — гарний допоміжний засіб у разі порушення роботи серцево-судинної системи. При цьому настій квіток вважається ефективнішим порівняно з настоєм на основі плодів. Як лікарський засіб глід застосовують при неврозі серця, недостатності кровообігу, ішемічній хворобі. Якщо причиною серцевих нездужань стали нервові розлади, квітки глоду приймають у суміші із собачою кропивою або ромашкою. Корисні властивості глоду помічні під час лікування атеросклерозу: флавоноїди (рутин та кверцетин), що входять до його складу, сприяють захисту судин. Для людей, котрі мають значні фізичні навантаження, настій із сушених суцвіть рекомендують регулярно вживати перед їдою. Це допоможе покращити її засвоєння. Настій із квіток глоду вживають, якщо є проблеми з органами системи травлення: він сприяє нормалізації обміну речовин. Квітки глоду допоможуть жінкам під час клімаксу. Приготовлений із них чай має позитивний уплив на нервову систему, усуває тривожний стан, заспокоює. Хімічний склад дає змогу вживати з лікувальною метою і листя глоду. Воно містить гіперозид, ефірну олію, акантолову, неотеголову та кавову кислоти, кверцетин. Молоде листя вирізняється високою концентрацією корисних речовин. Зібрати його треба до того, як чагарник зацвіте. Активних речовин у листі глоду менше, ніж у квітках, але з нього також заварюють чай. Наприклад, він допоможе людям, які страждають на гіпертонію, оскільки знижує тиск. Тим, хто має порушення сну чи безсоння, також рекомендоване вживання такого напою: він заспокоїть, зніме напруженість, відчуття тривоги. Для кращого ефекту листя глоду поєднують із квітками та готують настій, який застосовують при серцевих захворюваннях. При гіпертонії. 5 столових ложок ягід залити літром окропу. Проварити 7 хвилин, настояти 40 хвилин. Остудити, процідити, долити води до літра. Приймати глід від тиску двічі на добу, по 0,5 столової ложки за пів години до їди. При застуді. По 0,5 столової ложки ягід глоду та шипшини залити 1,5 склянки окропу, настояти в термосі дві години. Процідити. Додати чайну ложку меду. Пити настій від кашлю по 3 столові ложки 4 рази на день після їди. Настоянка для імунітету. 200 г ягід глоду залити 1 л горілки, поставити настоюватися в темне місце. Струшувати раз на тиждень. Через 3 тижні процідити, додати 30 г меду. Приймати тричі на добу по 20 крапель на 0,5 склянки води, за пів години до їди. Настоянка для чищення судин. 20 г ягід глоду залити склянкою гарячої води. Проварити на водяній бані 15 хвилин, процідити, віджати. Розбавити водою до 250 мл. Пити по столовій ложці тричі на день через 20 хвилин після їди. Настоянка від безсоння. Столову ложку ягід глоду залити 200 мл окропу, варити пів години на водяній бані. Настояти 15 хвилин. Процідити. Вживати по третині склянки тричі на добу, за пів години до їди або за 2 години до сну по 100 мл. Настій при клімаксі. 2 столові ложки квіток глоду залити в термосі 500 мл окропу. Настояти 2-3 години. Випити порційно за день за 2-3 прийоми. Протипоказання до застосування. Глід не рекомендується вживати, коли потрібна концентрація уваги, вагітним, при годуванні грудьми, а також дітям до 12 років. |