П’ятниця, 8 жовтня 2021 року № 74 (19922)
http://silskivisti.kiev.ua/19922/print.php?n=50016

  • У Верховній Раді

Владні чвари та податок із… городу

Марина ТІШКОВА.

«Команда мрії», як на початку президентського шляху називав свій табір В. Зеленський, вочевидь, остаточно розбилась об «скелі» політичного життя: «монобільшість» благословила відставку Голови ВР Д. Разумкова, котрий був політтехнологом проєкту «Слуга народу» і першим номером у партійному списку.

ДАНИЛЮК, Богдан, Рябошапка, Гончарук, тепер ось і Разумков — схоже, доступ до президентського «тіла» виборов і надовго забронював (принаймні до кінця правління) «усесильний» нині керівник ОПУ А. Єрмак. У всіх вищеперерахованих було своє амплуа — наприклад, О. Гончарукові від початку відвели роль «реформаторського фасаду» і цапа-відбувайла. А дехто демонстрував самостійність, холодний розум і поступово почав грати у свою політичну гру, як той же Д. Разумков. Та результат один: із двору прибрали.

Розмови про те, що під спікером ВР захиталося крісло, точилися давно, а минулого тижня керівник фракції «слуг» Д. Арахамія став збирати підписи депутатів згідно з процедурою. Д. Разумков видав підписні листи, заявивши, мовляв, триматися за посаду не буду. При цьому він наголосив, що відправка його у відставку цими пленарними днями буде порушенням регламенту, адже треба владнати визначені законодавством процедури. Проте «слуг», натхненних на партійних зборах у Трускавці словами Президента В. Зеленського про те, що «регламент — це те слово, яке, вибачте, може зробити похорон…», це, звісно ж, не зупинило. Д. Разумков заявив, що оскаржувати свою брудну відставку в суді не буде, однак звернеться до Феміди, якщо його намагатимуться позбавити мандата.

Поки тривають чвари, вирішено розглядати за спеціальною процедурою скандальний так званий антиахметівський законопроєкт №5600 зі змінами до Податкового кодексу. Це означає, що час розгляду поправок скоротять. Попри твердження В. Зеленського та урядовців, що головна мета документа — це підвищення ренти за видобуток залізної руди (а нею, зокрема, займається Рінат Леонідович), експерти вважають, що основний удар буде завдано по… селянах. Адже ним запроваджується оподаткування продажу врожаю не з 2 га, як було раніше, а з 50 соток. Також податкові органи наділяються правом брати у заставу рухоме, нерухоме майно та вироблену продукцію платника податку навіть без рішення суду.