П’ятниця, 8 жовтня 2021 року № 74 (19922)
http://silskivisti.kiev.ua/19922/print.php?n=50018

Фотофакт

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Фото з відкритих джерел.

ПАТРІОТИЧНА громадськість Харкова вийшла на протестну акцію. Приводом стало чергове намагання міськради перейменувати проспект Петра Григоренка. Відповідну апеляційну скаргу міської влади на рішення окружного адміністративного суду від 10 червня 2021 року, який заборонив це зробити, розглядав Харківський окружний апеляційний суд.

Представники п’ятої колони в Харківській міській раді вже втретє силкуються повернути проспекту, названому 2016 року в рамках закону про декомунізацію на честь правозахисника і дисидента генерала Петра Григоренка, ім’я росіянина кривавого ката, як його назвав російський воєнний письменник Віктор Суворов, маршала Жукова, що гнав мобілізованих українців на мінні поля. А чого вартий наказ, підписаний Георгієм Жуковим, про депортацію українців, які перебували в зоні окупації під час Другої світової війни: «Виселити в окремі краї Радянського Союзу всіх українців, що проживали під владою німецьких окупантів. Виселення проводити в першу чергу тих, які працювали і служили німцям, у другу чергу — всіх інших українців, які знайомі з життям під час окупації. Виселення почати після того, як буде зібраний і зданий державі врожай для потреб Червоної армії».

Усі попередні суди, як і тепер вищезгаданий окружний апеляційний, не задовольнили позовів міськради щодо повернення проспектові імені радянського маршала. Чи варто чекати нових апеляцій міської влади, важко сказати.

На мою думку, це гра, розрахована на певний електорат, намагання тримати його в тонусі. Адже незабаром харків’яни обиратимуть собі мера. Один із претендентів на посаду — нинішній виконуючий обов’язки харківського міського голови Ігор Терехов, який і керує міськрадою, що судиться з громадськістю.