П’ятниця, 8 жовтня 2021 року № 74 (19922)
http://silskivisti.kiev.ua/19922/print.php?n=50028

  • Обережно: шахраї

Якщо дали решту фальшивою купюрою

Олег ГРИГОРЕНКО.

Останнім часом Україну заполонили фальшиві купюри номіналом 200 і 500 гривень. Тож будьте дуже уважні, надто коли отримуєте такі гроші як решту на базарах, у невеликих магазинах і торгових ятках.

ПРО ЦЕ йдеться у повідомленні Національного банку України, де водночас зазначається, що перевірити купюри можна у такий спосіб. Передовсім слід помацати бону пучками пальців на дотик (банкнотний папір на дотик відрізняється від звичайного, він наче більш хрусткий, а також має рельєфне, ледь випукле, зображення з лицевого боку). Також огляньте банкноту на просвіт: перевірте водяні знаки (наприклад, на 200-гривневій стають видимими портрет Лесі Українки та графічний знак). Перевірте мікротекст стрічки (на захисній стрічці має виднітися напис «200 грн», малий Державний герб і підкреслене позначення номіналу «200»). Іще змініть кут нахилу купюри (номінал банкноти в лівому нижньому кутку, який надрукований оптично перемінною фарбою, змінює колір із малиново-фіолетового на оливково-зелений)…

На жаль, покупцеві не завжди вдається відразу, як мовиться, не відходячи від каси, додивитися оті всі тонкощі. А коли він і виявить у себе в гаманці фальшивку, то зазвичай буває вже пізно. Що робити? Нічого не залишається, як звернутися в банк і передати купюру на дослідження в уповноважений підрозділ НБУ. Це дослідження проводиться безкоштовно. У разі якщо банкнота виявилася справжньою, суму вам повинні компенсувати. А якщо її визнали підробленою, то вилучається з обігу без відшкодування вартості, після чого передається до правоохоронних органів для спеціального розслідування.

Нині вже відомо, яким саме чином фальшивки розповсюджуються. Найчастіше купують їх анонімно в Інтернеті, а опісля збувають через дрібні магазини. Як це неймовірно для когось, може, і прозвучить, але це факт. Причому, щойно кіберполіція «прикриє» один злочинний сайт, з’являються дедалі нові й нові. За словами радника голови правління одного з банків Василя Невмержицького, у Всесвітній мережі сьогодні можна натрапити на десятки оголошень, в яких буквально за 20% номіналу готові продати від 10 тисяч підроблених гривень. І серед наших співвітчизників, на жаль, вистачає охочих у такий спосіб «побізнесувати».

Продавці фальшивок найчастіше стверджують, що їхні «гроші» приймають термінали і що без спеціальної техніки «банкноти» неможливо відрізнити від справжніх. Але це насправді не так. Такі якісні підробки і справді трапляються, але вкрай рідко, найчастіше це купюри номіналом 500 гривень. А основна маса несправжніх грошей, які вже розійшлися по руках, дуже грубо виконані. Тож можна їх роздивитися і це побачити.

Пильнуймо свої гроші, шановні співвітчизники. І незайвою буде порада: варто з подвійною обережністю розплачуватися на базарах та в невеликих крамницях за товар, коли продавець на решту дає вам купюри великого номіналу. Це убереже від халепи, захистить ваші гаманці від підробок.