П’ятниця, 8 жовтня 2021 року № 74 (19922)
http://silskivisti.kiev.ua/19922/print.php?n=50038

  • Відповідає «Соняшник»

Чому морські свинки так називаються?

А й справді, дивна назва у цих милих звіряток, адже вони ніякі не родичі свиням і не живуть у морській воді. Ба більше, не вміють плавати…

Морська свинка (вона ж кавія свійська або мурчак) — це домашній гризун, який у дикій природі не зустрічається. Як вважають дослідники, кілька тисячоліть тому їх вивели селективним шляхом індіанські народи, що проживали на території Південної Америки. Предків одомашнених морських свинок досі вдосталь на території континенту.

Після відкриття Нового світу європейськими мореплавцями морські свинки з успіхом перетнули Атлантику і підкорили своїм добродушним виглядом і поступливим характером серця жителів Старого світу. Ці істоти швидко стали популярними в будинках знатних осіб. Їх навіть розводили при королівських дворах як декоративних тварин. Із плином часу вже на нашому континенті було виведено велику кількість порід, що здебільшого різняться шерстю.

Що ж стосується назви цього виду, то тут багато нерозв’язних загадок і протиріч. Саме латинська назва Cavia porcellus має у складі слово porcellus, яке перекладається як «маленька свиня». Вважається, що порівняння зі свинею пов’язане з характерними «свинячими» звуками, які видають морські свинки. Вони стиха хрюкають і повискують, як поросятка.

У різних мовах назва цієї тварини часто містить слово «свинка» чи «свиня», наприклад, «індійська свиня», «голландська свиня», «перуанська свиня» або «індіанське порося». А от морською свинкою її прийнято називати у слов’янських та ще кількох європейських країнах, і з чим це може бути пов’язано, досі до кінця не ясно. Можливо, слово «морська» в назві вказує на той факт, що вона потрапила в Європу в результаті морської подорожі. Хай там як, а ці тваринки дуже милі і товариські. У багатьох українських родинах вони також стали справжніми домашніми улюбленцями.