Геть не солодко Тетяна МАРИНКО. ЗА ДАНИМИ представників цукрової галузі, впродовж року ціна цукру зросла майже у два рази. Основним фактором цього стало закриття цукрозаводів через подорожчання енергоресурсів та відсутність стабільної підтримки від держави. Експерти вважають, що далі буде ще гірше: для виробництва солодкого продукту підприємствам треба закупити не менш ніж 300 млн кубометрів газу, вартість якого стрибнула, через що частина з них не зможе організувати виробництва. Своєю чергою аграрії, які вклали кошти у вирощування солодких коренів, зазнають значних збитків. Представники галузі вважають, що для її збереження слід передбачити в держбюджеті-2022 дотацію у розмірі 150 грн/т, сума якої розраховуватиметься пропорційно до обсягу проданої сировини. Якщо влада цього не зробить, цукровиробництво чекає остаточний занепад. Для порівняння: у 1990 вирощували буряки на площі 210 тис. га. Торік площі під солодким коренем становили 48 тис. га. |