П’ятниця, 4 лютого 2022 року № 9 (19953)
http://silskivisti.kiev.ua/19953/print.php?n=51026

  • Відповідає «Соняшник»

Яка різниця між фруктами та овочами?

У повсякденному житті для приготування їжі люди використовують фрукти та овочі, при цьому навіть не завжди й замислюються, які між ними принципові відмінності. Тим часом учені ботаніки мають чітко визначену позицію, що саме належить до фруктів, а що — до овочів.

Так, фрукти являють собою дозрілі плоди рослин, які з’являються після того, як відцвітають квітки і утворюється зав’язь. Ці плоди обов’язково повинні мати насіння. Великі чи дрібні насінини, м’які або тверді, але вони завжди є у фруктах. Крім того, оболонка навколо насіння може бути як тверда (звана шкаралупою), так і м’ясиста (звана м’якоттю). Через таку біологічну класифікацію ботаніки всього світу відносять до фруктів і плоди рослин, які багато хто з нас називає овочами. Наприклад, огірки, томати, баклажани, кабачки, кукурудза, горох, перець, кавуни, дині і гарбузи (придатні до вживання частини яких містять насіння) належать до родини… фруктів. Саме так!

Тоді як овочами називають ті рослини, у яких до вживання в їжу може бути придатна будь-яка інша, крім плоду, частина. Це можуть бути і листя (як у салату, капусти), і стебла (як у селери), і коріння (як у моркви, буряків), і бульба (як у картоплі), і цибулини (як у цибулі), і квіти (як у броколі)…

Словом, з ботанічної точки зору фрукти обов’язково містять насіння, яке надалі здатне прорости і дати життя новій рослині, а овочі — це частина рослини, зазвичай не здатна до відтворення собі подібних.

Однак у кулінарному плані побутує зовсім інше світоглядне визначення овочів і фруктів. Тож кухарі інакше відповідатимуть на питання, де саме у них овочі, а де фрукти. Багато продуктів, які є (ботанічно кажучи) фруктами, але які пікантні, а не солодкі, шеф-кухарями зазвичай вважаються овочами. За даними Європейської інформаційної ради з харчових продуктів, до овочів належать такі ботанічні фрукти, як баклажани, солодкий перець, помідори, кавуни і дині.

Дебати про різницю між фруктами і овочами загалом точаться дуже давно. Часом доходило навіть до судової тяганини. Так, 1893 року верховний суд США одноголосно ухвалив, що імпортовані помідори повинні обкладатися податками як овочі, а не як ботанічні фрукти, які у цій країні тоді обкладалися значно меншими податками.