Вівторок, 22 лютого 2022 року № 14 (19958)
http://silskivisti.kiev.ua/19958/print.php?n=51173

Фотофакт

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Фото автора.

20 лютого в Україні відзначили День пам’яті Героїв Небесної сотні. По всій країні вшановували загиблих під час Революції гідності.

У ХАРКОВІ кількасот містян зібралися на майдані Героїв Небесної сотні. В урочистостях узяли участь і курсанти Національного університету повітряних сил, які вишикувалися журавлиним клином, піднявши над головами портрети 104 героїв Небесної сотні, серед яких троє харків’ян.

Курсант Анатолій Петров, родом із Хмельниччини, тримав портрет, на якому його вчитель фізики Сергій Бондарчук. «Це Людина, яка завжди поважала і підтримувала своїх учнів», — каже про загиблого майданівця хлопець.

Шикування саме журавлиним клином не випадкове, адже цей образ має стати головною частиною меморіалу, котрий ніяк не можуть спорудити в Харкові. Змінилося три голови ОДА і два мери, а роботи так і не почались.

— Харків — єдине місто-мільйонник, яке не має пам’ятника на честь героїв Майдану, — нарікає одна з організаторів акції волонтерка Ярина Чаговець.— Конкурс проведено, площа перейменована, маємо купу підтверджувальних дозвільних документів, але, на жаль, влада блокує процес.

Депутатка обласної ради Галина Куц додає, що річ не у відсутності грошей (їх навіть повернули до бюджету), а у браку політичної волі тих, хто очолює місто.

Панахиду за полеглими відправив настоятель храму Івана Богослова ПЦУ о. Віктор Маринчак. Слово про героїв сказав і батько воїна Небесної сотні Євгена Котляра, якого вразила куля снайпера.

«Майдан — це точка відліку, коли ми зрозуміли, що самі маємо змінювати свою державу, — певен учасник АТО-ООС з позивним «Деймон». — Майдан — це перші добровольці та перші жертви російсько-української війни. Вони дали нам зрозуміти, як важливо боротися».