Вівторок, 22 лютого 2022 року № 14 (19958)
http://silskivisti.kiev.ua/19958/print.php?n=51177

  • З нотаток небайдужого

Пальмове їдло

Олександр СТАХОВСЬКИЙ.

ІНОДІ цікаво покопирсатись у статистиці, скажімо, влізши на сайт Держстату і занурившись там у казковий світ цифр. Там є все — ціни, індекси, структури, борги, обсяги, заробітна плата, надходження, очікування, гігакалорії, безробіття, динаміка, мегават-години, кількість кабанів, пароплавів, жінок, бібліотек… Ось нещодавно я натрапив на тому сайті на таблицю, де перелічено, які товари Україна експортує та імпортує, куди і звідки. І там вказано, що за рік ми купуємо сотні тисяч тонн пальмової олії, більшу частину в Індонезії та Малайзії, ще і Європа трохи підкидає. Можна порадіти досягненням наших метких бізнесменів і бізнесвуменок, які увесь світ охопили своїм зовнішньоекономічним мереживом!

А куди ж ідуть оті сотні тисяч тонн цього імпортованого жовто-гарячого дарунка від джунгліпрому екваторіальних країн? Є таке відчуття, що просуваються вони у стравоходи і далі, згідно з вікіпедією та анатомічним улаштуванням нашого грішного тіла. Але ж треба щось кидати в топку! А те «щось» — це маргарин, масло, цукерки, печиво, тістечка, хліб і т. ін., а в тому «щось» надійно вже закріпилась, витіснивши традиційні жири, ця речовина — пальмова олія. Кожна людина в Україні споживає її за рік у середньому приблизно сім кілограмів. Чому так? Бо дешева вона. Тож продукти відразу стають поцінними для народу. Дарма що холестерину і капосних жирів у них до дідька. Дарма що у цивілізованих країнах пальмова олія заборонена. Не звертайте уваги! Експерти кажуть, що ця олія стає шкідливою тільки тоді, коли у ній є неякісні фракції. Тоді виникає запитання: а яку ж олію закупить бізнес — більш дорогу, але доброякісну, чи дешеву, проте неякісну? Оскільки держава не бажає урегулювати цю справу, питання залишається риторичним, оскільки мета бізнесу — його величність Прибуток. То нічого, що канцерогени там якісь утворюються при температурній обробці. Дурниця! Найголовніше — дешева вона! Також пальмова олія є ідеальним консервантом — стійка до високої температури, не має запаху, легко поєднується з усіма продуктами! І смажити на ній ощадливіше, ніж на традиційній олії. Що вам ще потрібно?

Цього року знову з’їмо її, Бог дасть, усю… На здоров’я?