Вівторок, 22 лютого 2022 року № 14 (19958)
http://silskivisti.kiev.ua/19958/print.php?n=51180

  • На зв’язку — Херсонщина

Лоція для всіх і кожного

Василь ПІДДУБНЯК.

СТЕПОВА область отримала власний геоінформаційний портал. Цей пілотний проєкт реалізований уперше в Україні, повідомляється на сайті облдержадміністрації.

На початку лютого портал репрезентували для територіальних громад краю, показавши, як на місцях громади можуть ефективно використовувати цей ресурс. На ГІС-порталі можна в розрізі кожної громади дізнатися про природні умови, населення, господарство, гуманітарну сферу, екологічний стан, безпеку життєдіяльності, адміністрування та послуги, просторовий розвиток, транспортну інфраструктуру та туризм.

Приросте край індустріальними парками

ОДРАЗУ три індустріальні парки з’являться в регіоні найближчим часом. Про це сповіщає пресслужба облдержадміністрації.

«Реалізація проєктів зі створення індустріальних парків на Херсонщині сприятиме створенню понад 500 нових робочих місць. Нині проводиться робота з підготовки необхідних документів для внесення трьох майбутніх промислових парків до Реєстру індустріальних парків», — зазначив під час селекторної наради заступник голови облдержадміністрації Андрій Граділь. Так, у Новорайській тергромаді планується, наприклад, створення промислового парку агропорт «Червоний маяк», площа земельної ділянки якого 15 га. Тут буде логістичний комплекс з елеватором та річковим терміналом. Орієнтовний обсяг інвестицій — 40 млн грн. Реалізація проєкту дасть змогу створити 50 нових робочих місць.

Ще один форпост України на Азові

ОДНИМ із можливих варіантів розвитку портопункту Генічеськ Бердянського морського порту стане його передача для потреб українських військових. Про це інформує сайт «Порти України».

«Наразі розглядається можливість його передачі до оборонних відомств країни», — повідомив начальник адміністрації Бердянського порту Тарас Верніба. Під які саме потреби військові можуть використовувати портопункт, керівник азовської гавані не уточнив.

Деревообробку — на сучасний рівень

НА БАЗІ херсонського професійного училища №2 відкрили перший в краї сучасний навчально-практичний центр із деревообробки. Про це повідомляє на своїй Фейсбук-сторінці Херсонська міська рада, передає Укрінформ.

За кошти державного та міського бюджетів були придбані нове деревообробне обладнання, сучасний комп’ютерний комплект із мультимедійною системою та інтерактивною дошкою, ручний електрифікований інструмент. Зазначається, що учні закладу під керівництвом майстрів виробничого навчання за новітніми технологіями з допомогою сучасних матеріалів модернізували кабінет теоретичного навчання, навчальний цех та виконали монтаж нового обладнання. Вартість центру становить 2,4 млн грн.

Цілюща олія із кавуна

У ДУБАЇ (ОАЕ) відбулась міжнародна виставка Gulfood Trade Show. У ній взяла участь Асоціація виробників херсонського кавуна. Виробники солодкої продукції представили на виставці капсульовану олію з насіння кавуна. Про це пише видання «Жити у Херсоні».

Це розробка Асоціації виробників херсонського кавуна, Дніпровського національного університету та Інституту проблем ендокринної патології ім. В. Данилевського.

«Продукт містить велику кількість олії холодного віджиму з насіння кавуна (до 50%) і зовсім не містить цукрів, вуглеводів та білків. Організм отримує енергію з кавунової олії та унікальний комплекс речовин: сквален, лікопін, вітамін Е, селен, цинк, мідь», — зауважив співзасновник Асоціації Валерій Федоренко. Кавунова олія може використовуватись у салатах або як самостійний десерт, а також придатна для приготування кондитерських виробів людям із цукровим діабетом.

Тероборона Херсонщини посилюється

НА позачерговій сесії обласної ради депутати передбачили 2,2 мільйона гривень на облаштування приміщень і оргтехніку для підрозділів місцевої тероборони.

Депутати планують звернутись до Президента, Верховної Ради України та голів територіальних громад краю щодо підтримки зовнішньої політики України, Збройних сил України та загонів територіальної оборони. Вони також підтримали й додаткові пропозиції, зокрема, про інформування населення про роботу з великими підприємствами стосовно обліку військовозобов’язаних.

Безкоштовно до кордону з Кримом

ВІДТЕПЕР на контрольних пунктах в’їзду/виїзду «Каланчак» та «Чонгар» доступні безкоштовні регулярні перевезення на безоплатній основі для громадян, котрі перетинають адмінмежу між тимчасово окупованою територією АР Крим та Херсонською областю.

Автобуси курсуватимуть щоденно з 8:00 до 18:00. Першочергово така послуга орієнтована на осіб з інвалідністю, людей похилого віку, вагітних, громадян із дітьми та інші маломобільні групи. Окрім того, транспорт оснащений обладнанням для перевезення пасажирів на інвалідних візках, у салоні мікроавтобуса встановлено електронну панель для інформування населення.

Науковий подвиг Йосипа Пачоського

ВИПОВНИЛОСЯ 80 років із дня смерті Йосипа Конрадовича Пачоського (08.12.1864 — 14.02.1942) — видатного українсько-польського ботаніка, всесвітньо відомого вченого-природодослідника. Пам’ять про нього вшанували у музейно-архівному центрі державного університету.

За дорученням Київського товариства природознавців учений проводив дослідження флори і фауни Херсонської, Подільської, Волинської, Полтавської та Астраханської губерній, у Криму та на Дону. Двічі був і на Поліссі. Заслуга Йосипа Пачоського — в організації Природничо-історичного музею Херсонського земства (тепер Херсонський обласний краєзнавчий музей), в якому і сьогодні зберігаються флористичні, ентомологічні та орнітологічні колекції, зібрані його засновником.