Вівторок, 22 лютого 2022 року № 14 (19958)
http://silskivisti.kiev.ua/19958/print.php?n=51184

  • Олімпіада-2022

Зимові ігри повертаються до Європи

Микола МОТОРНИЙ.

Фото автора.

Зустріч наших олімпійців у аеропорту «Бориспіль».

У китайському Пекіні фінішували зимові Олімпійські ігри-2022. Україна за підсумками виступів здобула тільки одну нагороду. Її автор — фристайліст Олександр Абраменко, який став срібним призером у лижній акробатиці. Таким чином, наша збірна вдруге поспіль саме завдяки йому закінчила виступи на зимовій Олімпіаді з медаллю. На Іграх-2018 у Пхьончхані представник Збройних сил України став олімпійським чемпіоном.

У ПІДСУМКУ Україна посіла 25-те місце. Аналогічна позиція була на Іграх-2006 у Турині, коли здобули дві бронзові нагороди. Українці двічі за історію закінчували зимову Олімпіаду без медалей — 2002-го та 2010 років. Найуспішнішими ж для нашої країни стали Ігри 1994-го та 2014 рр., коли вибороли одну золоту та одну бронзову нагороди.

Нагадаємо, на Олімпіаді-2022 склад збірної України нараховував 45 спортсменів. На жаль, не виправдали наших сподівань на медалі біатлоністи. У жінок Юлія Джима фінішувала сьомою і восьмою відповідно, серед чоловіків у спринті і гонці переслідування Дмитро Підручний двічі був 13-м. Оцінку виступам українських біатлоністок дав тренер нашої збірної Урош Велепец: «Сьоме, восьме, 10-те, 11-те, 13-те місця — це хороші результати наших дівчат. І Меркушина, і Петренко не тренувалися довго через пневмонію. Білосюк не могла більше допомогти, ніж вдалося. Вона підходила до змагань у ще гіршому стані. А природні умови пекінської Олімпіади видались дуже суворі: мороз, розріджене повітря. На акліматизацію часу було обмаль. Звичайно, хотіли з більшою вдачею підійти до цієї Олімпіади. Але у підсумку програму пробігли три біатлоністки, Білосюк допомогла в естафеті. Результат гідний, потенціал у цієї команди великий». До речі, щодо природних умов. Вони насправді були екстремальні: двох лижниць забрали з траси у лікарню через напад серцевої недостатності, чеська біатлоністка обморозила пальці…

Про українських представників решти видів спорту нема сенсу згадувати. Просто з’їздили до Піднебесної туристами. За словами віцепрезидента НОК України Миколи Томенка, урядовці повинні визначитися з пріоритетністю видів спорту, щоб на Олімпіади посилати спортсменів не задля галочки» аби відзначитися участю у більшій кількості змагань, а для реальної конкурентної боротьби.

Вдруге поспіль переможцем медального заліку стала збірна Норвегії, яка оновила рекорд за кількістю золотих нагород, здобутих на одній зимовій Олімпіаді. Ігри-2022 у Пекіні норвежці закінчили з 16 золотими медалями. Трійка призерів має такий вигляд: 1. Норвегія — 16-8-13, 2. Німеччина — 12-10-5, 3. Китай — 9-4-2. Серед найцікавіших і найдраматичніших спортивних подій в олімпійському Пекіні варто відзначити золоті медалі чоловічої збірної Фінляндії, яка у принциповому фінальному хокейному поєдинку обіграла росіян із рахунком 2:1. До речі, у фінських соцмережах набрав великої популярності та підтримки допис однієї із місцевих хокейних спільнот, яка закликала присвятити цю перемогу нашій країні. «Це для тебе, Україно. Залишайся сильною», — написано під світлиною фінської збірної одразу після перемоги. Це перше олімпійське «золото» фінів. Хоч до цього вони двічі виходили до фіналу, але обидва рази (1988-го і 2006-го) програвали. Загалом же спортсмени 23 різних країн вигравали золоті медалі у Пекіні, що стало новим рекордом зимових Ігор.

Біатлоністка Олена Білосюк несла синьо-жовтий прапор під час урочистої церемонії закриття Олімпіади. Наступна відбудеться 2026-го в Італії, у містах Мілан і Кортіно-д’Ампецца.

Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт так оцінив виступ України на зимовій Олімпіаді в Пекіні: «Всім хочеться, щоб у нас було більше медалей на зимових Іграх. У мене теж було велике бажання, щоб наші спортсмени були на п’єдесталі. Але складні природні умови, складна обстановка на Іграх. Позитивні тести на COVID, ізоляція, після цього старти... Хочу подякувати усій збірній, а також НОК України, який зробив усе, аби наша команда була на Іграх».