Вівторок, 22 лютого 2022 року № 14 (19958)
http://silskivisti.kiev.ua/19958/print.php?n=51188

Денник

За повідомленнями ЗМІ.

ЩОДЕННИК українського гетьмана Пилипа Орлика — автора першої в Європі Конституції — доправлять із Франції для експозиції в Батурині. Виставка приурочена 350-річчю від дня народження гетьмана. Про це інформує пресслужба українського МЗС.

За словами очільника відомства Дмитра Кулеби, вперше за майже 300 років щоденник Орлика привезуть до України. Міністр наголосив, що це буде історична подія для нашої країни.

* * *

КОМУНАЛЬНИЙ заклад «Херсонський обласний художній музей ім. О. О. Шовкуненка» Херсонської обласної ради внесено до програми Президента України Володимира Зеленського «Велика реставрація». Капітальні ремонтно-реставраційні роботи тут не проводились з 1905 року.

Будуть створені належні умови для зберігання колекцій. Окрім реставрації будівлі, важливим є те, що в музеї з’явиться сучасний ліфт для людей з інвалідністю.

* * *

НАРОДНИЙ майстер із Прикарпаття Михайло Дідишин — скульптор та етнограф, який все життя збирає легенди про Довбуша. Як повідомляє «Галицький Кореспондент», чоловік знайшов саме ту хату, де загинув Довбуш, переніс її на своє подвір’я й перетворив на музей.

Уже майже 50 років пан Михайло приймає туристів у Космачі Івано-Франківської області. У його колекції — 500 предметів побуту. Поряд музею є пам’ятник, який він створив власноруч.

* * *

ІЗРАЇЛЬСЬКА компанія «LACO FILMS» зніматиме на Львівщині повністю українськомовну кінокартину «Кімната Маріани». Як повідомляє пресцентр облдержадміністрації, знімання стрічки триватиме із квітня до червня. У кінокартині вартістю понад 4 млн євро буде задіяно близько трьохсот осіб.

Сюжет фільму сформований на основі подій, що відбувалися в реальності. Його суть — відтворення життя єврейської родини з гетто під час років Другої світової війни. Основні локації зйомки — територія Західної України, а саме Львівщина.