Архів
Вівторок,
14 червня 2022 року

№ 20 (19964)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Щоб огірки плодоносили все літо

У ПЕРІОД цвітіння культури та й протягом усього періоду плодоношення огіркам потрібен ретельний догляд.

Від самого початку цвітіння ґрунт навколо кущів завжди має бути помірно вологим. У цей час їм необхідно багато вологи для формування плодів, тому поливати слід рясно.

Це особливо актуально, якщо стоїть дуже спекотна погода. Мабуть, усі вже дотримуються правила: роблять це рано-вранці або ввечері, коли нема палючого сонця. Вода має бути відстояною, а не холодною.

Не видаляйте пустоцвітів. Вони необхідні для запилення огірків. Це чоловічі квіти, які неодмінно повинні бути на рослині, інакше врожаю не дочекаєтесь.

Одна з головних проблем при вирощуванні огірків — їх загущеність через бічні пагони, відтак рослина втрачає сили, не провітрюється, плоди не одержують достатньо сонячного світла. Що своєю чергою призводить до низької врожайності та хвороб. Аби запобігти загущеності огірків, вдаються до пасинкування бічних пагонів. Їх ріст потрібно контролювати і при вертикальному вирощуванні, й при горизонтальному. Інакше ваші посадки перетворяться на буйні зарості, які не будуть належним чином родити. Основні переваги прищипування:

— вчасне видалення пасинків сприяє хорошому розвитку кореневої системи;

— після пасинкування і видалення пожовклого листя у нижній частині стебла рослина добре провітрюватиметься, що запобігає розвитку прикореневої гнилі та хвороб;

— пасинкування допомагає рослини заощаджувати сили для подальшого росту і утворення більшої кількості плодів.

Отож коли рослини вже підросли, на них стали зав’язуватися плоди, а в пазухах листя з’являються пагони. Останні і потрібно видаляти, а листя залишати. Прищипувати слід відразу, не чекаючи, поки пасинки витягнуться. На початку росту коренева система в огірка дуже поверхнева, і якщо залишити перші пагони, то замість зміцнення коренів рослина витрачатиме сили на витягування стебел.

На наступному етапі росту в пазухах 3-5 листків залишаємо зав’язі, а бічні пагони прищипуємо. Огірки на основному стеблі залишаємо. Вище також залишаємо зав’язі, а пагони видаляємо після утворення на них першого листка.

У період подальшого росту огірків на кожному ярусі з 3-5 листків по висоті на пагонах залишаємо вже по 2 листки і зав’язі, вище — по 3 листки, затим по 4 й т. д.

Видалення зайвих вусів зменшує витрату вологи рослиною.

Зібравши врожай у нижньому ярусі, можна заглибити корінь. Треба розчистити лунку і засипати стебло внизу компостом та землею. Це сприяє появі нових бічних коренів, що посилює ріст і плодоношення.

Дотримуйтеся режиму підживлень. Особливо, якщо надаєте перевагу органічним добривам, котрі потрібно вносити досить часто, для того аби був ефект.

Огірки, хоч і теплолюбні, та затінок у полудень для них буде вкрай доречним. На відкритих ділянках прийнято у міжряддях огірків висаджувати кукурудзу, яка служитиме і як куліса, і притінятиме ліану. Коли такого не зроблено, доцільно наламати зеленого гілля (скажімо, кленового — ця рослина дуже засмічує простір навколо, до того ж гілки ламкі) і класти поверх уже зміцнілих дорослих кущів огірків.

Коренева система огіркової культури розташовується, як уже ми наголосили, дуже близько до поверхні ґрунту, тому її легко пошкодити при розпушуванні або прополюванні. Отже, розпушувати землю навколо рослин не бажано. Краще замульчувати кущики (це, між іншим, і вологу допоможе довше утримувати) або просто регулярно підсипати навколо стебла свіжий пухкий ґрунт.

Вчасно збирайте врожай, не давайте зрілим огіркам надовго затримуватися на ліані. Інакше вони будуть тягнути з рослини живлення, яке могло б піти на формування нових плодів.

Зменште полив у прохолодну погоду. Якщо температура повітря нижче 18ОС удень та менш як 15О уночі, то скоротіть частоту поливу. В цей час огірки пригальмовують розвиток і плодоношення, їм не потрібно багато вологи.

Підживлення у не дуже теплу погоду також зайве.

Проводьте заходи від хвороб і шкідників. Зокрема, профілактичний результат дають обприскування «зеленим» або дігтярним милом. До того ж такий агроприйом нешкідливий для бджіл і людини. Мило створює на листі ефект прилипання, що не дозволяє повноцінно розвиватись і розмножуватися шкідникам. Обприскування рекомендується проводити раз на 2 тижні.

Обробляти слід як верхній, так і нижній боки листя.

Версія для друку          До списку статтей

ВИ помітили, шановні читачі, що клімат буквально в останні кілька років змінився дивним чином: весни затяжні, не теплі, ночі прохолодні навіть пізньої весни. А це ідеальні умови для розвитку фітофтори, яка робить свою кепську справу на картоплі, малині, суниці, яблунях, а особливо — на наших улюблених томатах. Боротись із фітофторою можна і потрібно. Трохи важче це робити, якщо ви волієте не вдаватися до хімічних засобів захисту. Отже, у ґрунтовній статті розглянемо всі варіанти допомоги рослинам: із застосуванням «хімії», практикуючи сучасніший спосіб — використання біофунгіцидів; народні методи. Як то кажуть, вибирайте із наявного вдома, спроможності купити, а головне — дотримуючись власних принципів.

Як полюбити бур’яни? Саме такий заголовок матиме один із матеріалів майбутнього випуску. Та як цю зелену капость, що не дає випускати сапки з рук, полюбити, здивуєтеся ви. Пускати їх на корисне діло, тоді вам їх... не вистачатиме. Майже з усього виполотого на грядках доцільно робити зелену бродилку, котра вельми прислужиться культурним рослинам. Як же готувати «легкі перекуси», тобто проміжну, але напрочуд ефективну поживу для огірків, помідорів тощо, і поговоримо.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове