Архів
Вівторок,
14 червня 2022 року

№ 20 (19964)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Фаворит здорового і дієтичного харчування

ЧИ НЕ найкориснішою серед видів капусти є броколі. Однак на наших грядках вона зустрічається не дуже часто. Вимогливість цієї культури до вологи не робить її простою в догляді. Якщо ж забезпечити частий полив, то боятися, що не вдасться її виростити, нема чого. Броколі у всьому схожа на цвітну капусту, і вже напевно не вибагливіша. Запорука успіху — правильний вибір місця і регулярність усіх агрозаходів.

Броколі має потужне стебло заввишки близько 90 см із численними м’ясистими, соковитими гілками, кожна з яких увінчується щільним суцвіттям з великою кількістю дрібних зелених бутонів. Разом пагінці утворюють компактну головку — складне суцвіття. Після зрізання центрального суцвіття рослина випускає бічні пагони, які на верхівці своєю чергою теж галузяться і формують суцвіття-головки меншого розміру.

Цвітіння броколі знаменує завершення періоду придатності в їжу суцвіть, і зібрати головки потрібно до того, як із зелених мініатюрних бутонів розвинуться не менш мініатюрні жовті квіти. Все у цій рослині визначають за кольором — достигання, перезрівання, стадію приготування. Броколі забарвлена в насичений сизо-смарагдово-зелений колір, який стає в десятки разів яскравішим після короткої температурної обробки. Є сорти з фіолетовим та іншим кольоровим забарвленням головок.

Цінність броколі — у легкому засвоєнні клітковини та хорошому перетравленні при максимальній кількості корисних речовин і мінімальній калорійності. Броколі багата на білки, каротин, вітаміни С, К (у сім-дев’ять разів більше добової норми для дорослої людини у великому суцвітті), РР, В, А та Е, калій, фосфор, кальцій, залізо (25-40% добової норми), магній.

Усі ці речовини — унікальні антиоксиданти і роблять її лідером здорового харчування серед усіх капустяних. А ще — незамінним овочем для підтримання здоров’я серцево-судинної системи, зокрема у запобіганні атеросклерозу.

Броколі можна вживати сирою, саме так вона найкорисніша. Та прославилася ця капуста все ж ніжними смаковими якостями, які розкриваються після нетривалої теплової обробки. Стадію готовності визначають подібно до спаржевої квасолі — за найяскравішим забарвленням при відварюванні, приготуванні на парі, смаженні, запіканні. Варто на секунду перетримати броколі, й колір, а головне — смакові властивості будуть втрачені. Броколі чудова у салатах, запіканках, різноманітних начинках, гарнірах і соусах.

Листя броколі також поживне: його тушкують чи використовують як обгортку в рулетиках і голубцях. Та все ж частіше споживають суцвіття.

У нашому кліматі броколі можна вирощувати не тільки розсадним способом, а й сіяти відразу в ґрунт (для другого врожаю — в середині липня).

Головне, щоб насіння було свіжим. Його не варто купувати заздалегідь та зберігати кілька років. І, звичайно, краще обирати перевірених виробників професійного насіння та сертифіковані магазини.

Як же сіяти броколі у відкритий ґрунт?

Достатньо заздалегідь підготовлену грядку злегка розпушити і зробити рядки завглибшки 1 см на відстані 60 см один від одного. Броколі розкладають по дві-три насінини через 30-40 см, обережно притрушуючи землею, трішки ущільнюючи і рясно поливаючи. Щоб сходи з’явилися швидше, доцільно накрити грядку плівкою або агроволокном.

Щойно з’являться сходи, укриття знімають і залишають найсильніший сіянець у кожному гнізді.

Як і всі види капусти, броколі потребує гарного освітлення, втім, можна зібрати добрий урожай і на напівзатінених ділянках, де вона отримуватиме кілька годин яскравого сонечка вранці або ввечері. Броколі любить захист од вітру, на протягах формує менші суцвіття і частіше хворіє.

Цій капусті потрібні легкі глинисті водопроникні, але родючі нейтральні чи хоча б слаболужні ґрунти. Не варто її висаджувати на дуже щільних чи піщаних ділянках. Броколі не суміщається і не чергується з іншими видами капусти, хрестоцвітими, буряками, причому паузу між сіво­змінами треба робити не меншою ніж чотири роки.

Врожай броколі безпосередньо залежить від поливу. Мінімальний полив — раз на тиждень, проте для формування більших суцвіть у посуху і спеку його слід проводити три-чотири рази на тиждень, стежачи, аби вологий шар був 15-20 см, а земля ніколи повністю не пересихала. За можливості ліпше підтримувати стабільну вологість ґрунту на рівні приблизно 70-75%. Обприскування у вечірній час за спекотної погоди допоможе компенсувати рослинам дискомфортну температуру повітря. Броколі воліє рости за вологості повітря 85%.

Крім цього, на грядці слід виполювати бур’яни. Молоді рослини потребують мульчування (доросла броколі сама себе захищає величезним листям) чи вчасного спушування землі у поверхневому, до 7 см, шарі.

Через два тижні після висаджування розсади і на стадії сьомого-восьмого листка у посівів із повторенням через 15-20 днів рослини слід підгорнути.

Для підживлень можна використовувати настій курячого посліду, зелених добрив два-три рази за сезон (або з інтервалом два-три тижні на недостатньо родючій землі), настій попелу — два-три рази починаючи із серпня. Стандартного розчину використовують по 1 л на рослину.

Якщо ви прихильник мінеральних добрив, то в травні та червні підживлюйте броколі азотними добривами, у серпні — калійно-фосфорними, а після зрізання першого суцвіття — повними мінеральними у кількості 10-20 г на відро води (5 кв. м насаджень).

За браку вологи броколі втрачає стійкість до капустяної мухи та попелиць. Зазвичай достатньо настою попелу чи обпудрення попелом для боротьби зі шкідниками. Слимаки цю капусту об’їдають рідко.

З хвороб для броколі найнебезпечніші різні види гнилі та чорна ніжка, зрідка уражується вона і несправжньою борошнистою росою, килою та іншими недугами, які лікуються попелом, настоєм полину, кульбаби, розчином нашатирного спирту та мідними фунгіцидами. За ознак мозаїки на листі потрібно відразу знищувати уражені рослини.

Після збору врожаю варто відразу прибрати рослини з грядки, адже броколі сильно виснажує землю.

Найбільшу користь капуста дає, коли суцвіття виростають до діаметра 10 см і не переростають більш ніж 17 см. Завдяки зрізці та росту бічних пагонів врожай можна збирати кілька місяців.

У холоді (2...5ОС) броколі зберігається близько трьох місяців. Аби зберегти капусту у всій корисності, її варто заморожувати на зиму.

Версія для друку          До списку статтей

ВИ помітили, шановні читачі, що клімат буквально в останні кілька років змінився дивним чином: весни затяжні, не теплі, ночі прохолодні навіть пізньої весни. А це ідеальні умови для розвитку фітофтори, яка робить свою кепську справу на картоплі, малині, суниці, яблунях, а особливо — на наших улюблених томатах. Боротись із фітофторою можна і потрібно. Трохи важче це робити, якщо ви волієте не вдаватися до хімічних засобів захисту. Отже, у ґрунтовній статті розглянемо всі варіанти допомоги рослинам: із застосуванням «хімії», практикуючи сучасніший спосіб — використання біофунгіцидів; народні методи. Як то кажуть, вибирайте із наявного вдома, спроможності купити, а головне — дотримуючись власних принципів.

Як полюбити бур’яни? Саме такий заголовок матиме один із матеріалів майбутнього випуску. Та як цю зелену капость, що не дає випускати сапки з рук, полюбити, здивуєтеся ви. Пускати їх на корисне діло, тоді вам їх... не вистачатиме. Майже з усього виполотого на грядках доцільно робити зелену бродилку, котра вельми прислужиться культурним рослинам. Як же готувати «легкі перекуси», тобто проміжну, але напрочуд ефективну поживу для огірків, помідорів тощо, і поговоримо.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове