Освоюють нову нішу Тетяна МАРИНКО. ПРИКАРПАТСЬКІ кавуни та помідори — звучить наразі екзотично. Тим часом аграрії краю серйозно взялися за овочівництво. Люди переконані: ліпше виростити своє, бо ніхто не знає, що і почім буде восени. Тому площі під овочевими значно збільшили. Крім того, є потреба компенсувати втрачене через окупацію Херсонщини, а це чимало. «Ця область виробляла 60% цибулі, значну частку баштанних культур, помідорів, баклажанів та перцю. Навіть якщо регіон якнайшвидше визволять від російських окупантів та вдасться зібрати вирощене, то з нинішньою ціною на пальне херсонська продукція буде значно дорожчою від минулорічної», — розмірковує голова ФГ «Прометей» Коломийського району Івано-Франківської області Орися Книшук. При цьому фермери пішли на ризик і таки взялися виростити помідори й кавуни. Кажуть, сподівалися на дощі, але у травні їх було значно менше, ніж торік. Отож доведеться влаштовувати зрошення, як на півдні. «Хай там як, а й сільгосппідприємства, й одноосібники мають вирощувати овочі, щоб забезпечити власне споживання та ділитися з іншими областями», — підсумувала О. Книщук. |