Вівторок, 14 червня 2022 року № 20 (19964)
http://silskivisti.kiev.ua/19964/print.php?n=51356

  • На зв’язку — Дніпропетровщина

Гатять і вдень, і вночі

Микола ЯСЕНЬ.

НА землю області не ступала нога окупантів. Тутешні підрозділи територіальної оборони у разі нападу готові чинити такий опір, щоб ворог пошкодував, що посунувся на Січе-славщину. Одначе регіон із трьох сторін прифронтовий, і рашисти гатять і гатять по крайніх селах. Ракетами, снарядами «ураганів», «смерчів» і «градів» убивають, знищують населені пункти та засіяні поля довкола них. З Донбасу завдають шкоди селам Новопавлівської громади, майже поруч, з-під запорізьких Пологів, дістається селянам Великомихайлівської ОТГ. І там, і там є безневинно вбиті та поранені, зруйновані житлові будинки, об’єкти соціальної сфери й господарські споруди. Лиха заподіяли ще у недавно квітучих заснованих запорозькими козаками селах Зеленодольської зони вздовж Дніпра. У перші ж дні захоплення сусідньої Херсонської області ворожа зброя не вгавала день і ніч, допоки не зруйнувала останній будинок у мальовничому селі Мар’янське.

Країну потрібно годувати

ВАКУЛІВСЬКА територіальна громада нині вийшла на фінішну пряму зі створення й будівництва навчально-виробничого тваринницького комплексу та молокопереробного заводу при ньому. Проєкт втілюється за участі європейського і міжнародного фондів, мета його — готувати на цій базі майбутніх фермерів і підприємців молочарської галузі з числа місцевих селян, а також займатися виробництвом молока і його переробкою. Вакулівці залучили до справи й сусідні Апостолівську та Девладівську ОТГ. Голова Вакулівської сільради Артур Шевцов не сумнівається, що все задумане буде втілене. Зокрема, планується придбати та встановити у найближчих містах і селах так звані MilkBox — автомати із продажу фермерського молока. Тож незабаром в торговельній мережі з’являться молокопродукти торгової марки «Фазенда «Вакулівська балка».

Налагодили випуск труб

У НІКОПОЛІ компанія «Сентравіс» відновила роботу нагрівальних печей, прокатних і волочильних станів, агрегатів остаточного формування продукції, таким чином відновивши випуск дефіцитних нержавіючих труб для енергетики та машинобудування. Оскільки до війни заготовки отримували із запорізького заводу «Дніпроелектросталь», котрий нині вимушено зупинив свою роботу, нікопольці налагодили їхнє постачання з європейських підприємств.

Наперекір війні

ПІВНІЧНИЙ гірничозбагачувальний комбінат Криворіжжя останні роки працює над реалізацією актуальної програми з екологічної безпеки — втілює так зване пилеподавлення на хвостосховищах відходів свого виробництва та в радіусі понад 50 кілометрів навколо них. Для Кривбасу це глобальна проблема. Війна і часті обстріли Кривого Рогу та навколишніх сіл району не завадили гірникам продовжувати цю роботу. Днями начальниця управління з охорони довкілля Криворізької міськради Дарина Шахова повідомила, що в районі шламосховищ комбінату й усього північного крила залізорудного басейну концентрацію пилу в повітрі вдалося знизити майже вдвічі.

Удвічі більше й дешевше

НИНІ в краї налічується 6,7 тисячі приватних сонячних електростанцій. Домашні, як іще їх тут називають, насамперед виробляють електроенергію для своїх потреб, а зайву продають у систему-мережу за «зеленими» тарифами. Від початку нинішнього року приватні СЕС виробили майже 100 мільйонів кіловат-годин електроенергії. Це вдвічі більше, ніж торік. До того ж домоволодіння-електростанції вирішили на час воєнного стану збувати свої лишки зі знижкою, аби енергетичні компанії не підвищували тарифи на електроенергію для споживачів.

Влаштувались, як удома

ПЕРШИМ із зони бойових дій у край перебрався відомий у Краматорську завод спеціального кріплення: різноманітних болтів, гайок і шпильок для гірничо-металургійного обладнання, а також важкого машинобудування та металоконструкцій. Ця продукція витримує високі температури і великі навантаження. У Дніпрі заводу надали вільні приміщення колишнього потужного підприємства з верстатобудування.

Як повідомляє директор вимушеного «новосела» Дмитро Алєксашов, змогли евакуювати три діючі цехи і навіть заклали ще й четвертий, який до війни планували зробити у себе «вдома». На новому місці завод уже випустив перші 10 тонн продукції і має на меті найближчим часом випускати її щомісячно не менше 100 тонн.

Загалом в область із охопленого війною Донбасу повністю переїхали чотири промислові виробництва, ще сім — частково.

Застерігайте, нагадуйте, стежте

У СЕЛІ Іванівка Синельниківського району загинув 14-літній підліток. У полі за селом хлопець підібрав фрагмент, як потім з’ясувалося, ворожого касетного снаряда. Цей засіб ураження, заборонений міжнародною конвенцією, здатний детонувати навіть через тривалий після прильоту час. Що й сталося в Іванівці: хлопець притягнув «цікаву залізяку» у двір свого будинку, де вона вибухнула. Підліток зазнав численних травм, від яких помер на місці.

Наші сапери постійно обстежують території регіону, що зазнають обстрілів, знешкоджено понад півтори тисячі снарядів, мін та інших небезпечних боєприпасів. Але їх чимало й залишається в степах та на полях. Потрібно повсякчас застерігати дітей від інтересу до страшних ворожих «сувенірів», аби не сталося непоправного.

За фактом загибелі неповнолітнього з Іванівки Новопавлівської громади обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч.2-ю ст.438-ї Кримінального кодексу — порушення законів і звичаїв війни, поєднаних із навмисним убивством.

Не додавайте роботи пожежникам

ЗАСТУПНИЦЯ начальника облуправління з цивільного захисту населення Олена Шевцова закликала земляків бути уважними та пильними у поводженні з вогнем. Не додавати службам порятунку клопотів під час війни, коли щодня доводиться гасити загорання після ворожих обстрілів. Прикро, але привід до таких закликів є. Від початку нинішнього року в області сталося уже майже 550 побутових пожеж, а окремо за дні і ночі війни їх налічується понад 300. Якщо брати сільські регіони, то найбільше пожеж сталося у Дніпровському і Криворізькому районах. А причин, по суті, лише дві: неуважність, халатність власників домоволодінь, а також несправність електропроводки і приладів електротехніки. У побутових пожежах загинуло 38 осіб, врятувати вдалося 22 мешканців, серед яких четверо дітей.