Вівторок, 14 червня 2022 року № 20 (19964)
http://silskivisti.kiev.ua/19964/print.php?n=51359

  • Обережно: шахраї

Пропонують гроші нібито від ООН

Олег ГРИГОРЕНКО.

В Україні точиться війна, і багато людей залишилися без роботи. Чим не проминають скористатися шахраї, що крадуть дані платіжних карток, використовуючи тематику грошових виплат громадянам, потерпілим від війни.

ВИКРИВАЛЬНУ інформацію про такі шахрайські схеми, які нині ширяться Україною, опублікував урядовий підрозділ реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA, який діє при Держспецзв’язку.

Зокрема, у соцмережах з’явилися посилання на організації, які видають себе за представників офіційних органів і пропонують отримати нібито державну підтримку — «на випадок безробіття», «компенсацію за завдані збитки», «на підтримку дітей», додаткову «комунальну субсидію» тощо. Для цього зловмисники просять перейти на сайт, на якому виманюють у людей дані і паролі від банківських карток. Зовні такий сайт схожий на офіційну сторінку солідної установи.

Також у соціальній мережі Facebook виявлено фальшиву сторінку, що імітує ресурс телеканалу «ТСН». На ній пропонують узяти участь в опитуванні, щоб нібито отримати «грошову допомогу в рамках соціальної програми ООН». Надалі користувачу буде запропоновано надати персональну інформацію, зокрема й реквізити своєї платіжної картки, щоб здійснити додатковий платіж — за послугу переказу грошей. Як тільки довірлива людина це зробить — плакали всі її кошти на банківському рахунку, прив’язаному до цієї картки.

Нині у всіх на слуху разові виплати від ООН українцям, потерпілим від рашистського вторг-нення. Що, безумовно, присипляє пильність громадян. Фахівці застерігають, що треба звертати увагу на назву сайту — вчитуватись буквально у кожну букву. «Наприклад, сайти державних органів мають домен (останні літери після крапки після назви сайту).gov.ua. А сайт ПриватБанку — privat24.ua», — йдеться у повідомленні. Зрештою, офіційні органи ніколи не питають у громадян ПІН-код їхніх карток.

Варто також зауважити, що останнім часом будь-які виплати офіційних грошових допомог відбуваються виключно через інтернет-застосунок «Дія». Хто ж не має можливості ним користуватися, отримує для цього спеціальну картку в одному із уповноважених банків.