Вівторок, 14 червня 2022 року № 20 (19964)
http://silskivisti.kiev.ua/19964/print.php?n=51363

Який ти чарівний, малиновий рай

МАЛИНА — чи не найулюбленіші ягоди дітлашні, позаяк дуже солодкі, соковиті. А ще з них готують компот, сік, желе, пастилу, сироп, джем, конфітюр, повидло, варення. Останнє досі — неоціненний «бабусин» засіб від застуди. Тому-то практично всі садівники мають або прагнуть мати на власній ділянці малинові насадження.

А чого ж потребує ця загальна улюблениця впродовж вегетації, щоб її ягідне намисто було якомога ряснішим? Узагалі культура невибаглива, здатна рости і давати врожаї навіть у запустінні. Проте якщо за нею правильно доглядати, то вона буде захищена від зараження різними хворобами і щедро родитиме крупні ягоди.

У малини щорічно відбувається заміна старих стебел на молоді. Ось чому вона потребує великої кількості поживних речовин. Звичайно, в ідеалі ще перед садінням ґрунт треба гарненько удобрити, вносячи на 1 м2 10-15 кг органіки, 30-40 г фосфорних і 20-30 г калійних добрив. Але що робити, коли цього не було дотримано? Звичайно, «підгодовувати» кущі, щоб вони не відчували «голоду». Та про все по порядку.

Протягом експлуатації насаджень ґрунт у рядах і міжряддях потрібно утримувати в розпушеному стані, бажано без бур’янів. Обробляють його в ряду, де виростають кореневі паростки та пагони заміщення, на глибину не більше 6-8 см, у міжряддях — до 10 см. Але чим же замінити цей трудомісткий обробіток, який забирає багато сил і на городі? Звичайно, мульчуванням. Доцільно було б замульчувати міжряддя будь-яким придатним матеріалом (соломистий гній, перегній, торф, компост, різана солома, тирса, листя) рано навесні, після першого ж спушування землі, проте не зайве зробити це й нині — тими ж вирваними бур’янами. Користь подвійна: поліпшується водний, повітряний і температурний режими ґрунту, що, певна річ, позитивно позначається на рості й плодоношенні рослин; малина вбирає необхідні елементи з органічних мульчматеріалів. Мінеральна пожива вже не знадобиться, якщо ви замульчували соломистим гноєм чи перегноєм. Майте на увазі, що шар мульчі має бути завтовшки 3-5 см. Утім, ділянки з малиновими насадженнями часто розміщують уздовж стін, парканів, де затінок і затримується волога. Мульчувати такі нема потреби, хіба що з метою живлення.

Влітку під час або після випадання дощів чи при поливі насаджень вносять азотні мінеральні добрива. Норма — від 10 до 15 г діючої речовини на 1 м2. (Фосфорні та калійні добрива потрібні будуть восени). Якщо ви віддаєте перевагу органіці, то ось рецепт розчину для удобрення: на 10 л води — одна лопата коров’ячого гною і 5 г сечовини або селітри.

Коренева система у малини поверхнева, тому вона негативно реагує на брак вологи в ґрунті. Особливо багато її необхідно в період росту пагонів і формування плодів. Найпростіший і найпоширеніший спосіб поливу — по борознах. Їх проробляють на відстані з пів метра вздовж ряду малини на глибину 15-18 см. Після щедрого поливу і підсихання ґрунту борозни негайно зарівнюють, землю розпушують.

Важливим агротехнічним заходом по догляду за малиною є обрізування кущів та створення нормальної загущеності насаджень. На 1 м смуги-стрічки зазвичай залишають 15-20 найкраще розвинених стебел. Після збирання врожаю стебла, що відплодоносили, у серпні-вересні вирізують.

У деяких сортів малини верхівки пагонів нахиляються донизу, що ускладнює збір урожаю та обробіток ґрунту. Крім того, насадження сильніше затінюються. Аби уникнути цих негативних наслідків, треба облаштувати шпалеру. Тобто — встановити стовпи, на які натягнути два ряди дроту, нижній на висоті 0,6-0,9 м, верхній — на 1,2-1,5 м. Плодоносні пагони до них підв’язують на відстані 7-10 см один від одного.

І ось настає приємний і водночас найбільш трудомісткий кінцевий етап робіт — збирання врожаю. Він триває понад місяць: із кінця червня по серпень. Ягоди слід збирати цілком стиглими через один-два дні. Залежно від призначення і щільності ягід їх зривають без плодоніжки і плодоложа або з ними. Ягоди з плодоніжками і плодоложем менше мнуться, їх можна транспортувати на далекі відстані. Без плодоложа ягоди довго не лежать, тому їх слід реалізувати у день збирання чи переробити в господарстві. Ягоди ліпше збирати зранку, коли підсохне роса, до настання спеки. Для перевезення наступного дня по плоди малини рушають надвечір.