Гречаний стимул Тетяна МАРИНКО. ЛЬВІВЩИНА вже третій сезон поспіль збільшує виробництво гречки. Щороку місцеві аграрії додатково засівають 200-300 га на поукісних полях після озимого ячменю. Таким чином, із 2020 року площі під культурою розширилися загалом на 25%, а виробництво зросло майже на 14%. Цього літа гречки посіють на 1,1% (близько 3 тис. га) більше, ніж минулого. Торік, відповідно до даних Держстату, область зібрала понад 37 тис. центнерів з урожайністю 11,1 ц/га. Нинішній валовий збір прогнозується на рівні 38 тис. центнерів. Утім, наразі гречка залишається нішевою культурою. Отож, аби стимулювати землеробів вирощувати її більше, львівська влада запровадила програму відшкодування до 50% вартості високорепродукційного насіння. |