Хмельниччина жнивує Валерій МАРЦЕНЮК. Хмельницька область. ЧИ НЕ найрозвиненішим фермерським господарством Теофіпольщини, що на Хмельниччині, є «Купчанський», де вирощують не тільки зернові, а й утримують худобу. Нині тут працює 100 чоловік. А очолює господарство ось уже понад 20 років хлібороб Володимир Володимирович Пицюк. Цьогорічні весняні польові роботи «Купчанський» провів успішно. Тут уже не один рік практикують мінімальну технологію обробітку ґрунту перед сівбою — міні-тілл, для якої використовують дискові борони. Такий безвідвальний обробіток землі має суттєві довгострокові переваги: накопичення гумусу, підвищення родючості землі, зменшення її залежності від погодних умов та необхідності застосування гербіцидів. Тепер господарство вступило у фазу збору врожаю, який, за словами Володимира Володимировича, непоганий. Тож можна сподіватися, що будемо з хлібом. Урожайність ячменю та пшениці, приміром, очікується в середньому 50 центнерів із гектара, гороху — 32. Жнивують і в інших агроформуваннях. Серед перших, хто стартував у цій кампанії, — Хмельницький район. Нині жнива набирають обертів по всій області. Фермери розпочали обмолот ранніх зернових, яких у краї посіяно 323 тисячі гектарів, а також 80 тисяч гектарів ріпаку. |