Вівторок, 23 серпня 2022 року № 30 (19974)
http://silskivisti.kiev.ua/19974/print.php?n=51626

Закарпатські кавуни

Василь ГОРВАТ.

ПРИ ВХОДІ на виноградівський «малий базар» молодий продавець активно пропонує купити кавуна — можна цілим, можна половинку або чверть. Ті, хто вже скуштував, кажуть, що вони справді солодкі.

А вирощує їх фермер Юрій на північній околиці Виноградова. Колись тутешній радгосп відводив на тому місці вісім гектарів саме під кавуни, і урожай був завжди гарний. Якщо літо спекотне (а саме таке цього року на Закарпатті) і якщо застосовується крапельний полив і подається тепла вода, то кавуни гарантовано досягають цукристості 10-11%.

У Юрія і крапельна система, і вода тепла. Взагалі-то він займається полуницями, але у квітні цього року вирішив посадити кавуни. На той час було зрозуміло, що херсонські навряд чи будуть на українському ринку. Для вирощування Юрій обрав сорти Талісман і Леді, адаптовані до закарпатських умов, не примхливі й щедрі на солодкий урожай.

Цього сезону й інші фермери низинних районів краю врахували, що через війну виникне дефіцит популярної ягоди, і у квітні скорегували свої плани. Плантації з кавунами виникли в селах Затисянщини, достигають вони у Великій Копані й у багатьох інших селах Закарпаття.