Закарпатські кавуни Василь ГОРВАТ. ПРИ ВХОДІ на виноградівський «малий базар» молодий продавець активно пропонує купити кавуна — можна цілим, можна половинку або чверть. Ті, хто вже скуштував, кажуть, що вони справді солодкі. А вирощує їх фермер Юрій на північній околиці Виноградова. Колись тутешній радгосп відводив на тому місці вісім гектарів саме під кавуни, і урожай був завжди гарний. Якщо літо спекотне (а саме таке цього року на Закарпатті) і якщо застосовується крапельний полив і подається тепла вода, то кавуни гарантовано досягають цукристості 10-11%. У Юрія і крапельна система, і вода тепла. Взагалі-то він займається полуницями, але у квітні цього року вирішив посадити кавуни. На той час було зрозуміло, що херсонські навряд чи будуть на українському ринку. Для вирощування Юрій обрав сорти Талісман і Леді, адаптовані до закарпатських умов, не примхливі й щедрі на солодкий урожай. Цього сезону й інші фермери низинних районів краю врахували, що через війну виникне дефіцит популярної ягоди, і у квітні скорегували свої плани. Плантації з кавунами виникли в селах Затисянщини, достигають вони у Великій Копані й у багатьох інших селах Закарпаття. |