Архів
Вівторок,
30 серпня 2022 року

№ 31 (19975)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Як обробляти зелень перед споживанням?

Сергій В’ЯЛОВ,
гастроентеролог.

Чи всім її можна їсти? На жаль, не кожен замислюється над цими питаннями. А вони заслуговують нашої уваги.

КУПЛЕНУ на ринку або зібрану на присадибній ділянці зелень раджу спочатку пів години потримати у сольовому чи оцтовому розчині — столова ложка солі чи оцту на літр води. Від трав відійдуть не лише бруд, а й різні дрібні комахи та яйця гельмінтів, яких не видно неозброєним оком. Ця процедура позбавляє й від хвороботворних мікробів.

Попри безсумнівну користь зелені, все ж вживати її можна не всім. Петрушка, кріп, шпинат та інші зелені продукти багаті на клітковину, яка нормалізує роботу кишечнику, але її надмір, навпаки, може спричинити діарею.

А ще — трави мають жовчогінний ефект, тому людям із каменями у жовчному міхурі їсти зелень не варто. Під упливом жовчогінних засобів один із камінців може зрушитися. Добре, якщо він вийде сам по собі, тоді відбудетеся жовчною колькою. Та камінь може застрягнути в протоці й спричинити калькульозний холецистит, а цією проблемою займаються винятково хірурги.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове