Вівторок, 30 серпня 2022 року № 31 (19975)
http://silskivisti.kiev.ua/19975/print.php?n=51669

Як обробляти зелень перед споживанням?

Сергій В’ЯЛОВ,
гастроентеролог.

Чи всім її можна їсти? На жаль, не кожен замислюється над цими питаннями. А вони заслуговують нашої уваги.

КУПЛЕНУ на ринку або зібрану на присадибній ділянці зелень раджу спочатку пів години потримати у сольовому чи оцтовому розчині — столова ложка солі чи оцту на літр води. Від трав відійдуть не лише бруд, а й різні дрібні комахи та яйця гельмінтів, яких не видно неозброєним оком. Ця процедура позбавляє й від хвороботворних мікробів.

Попри безсумнівну користь зелені, все ж вживати її можна не всім. Петрушка, кріп, шпинат та інші зелені продукти багаті на клітковину, яка нормалізує роботу кишечнику, але її надмір, навпаки, може спричинити діарею.

А ще — трави мають жовчогінний ефект, тому людям із каменями у жовчному міхурі їсти зелень не варто. Під упливом жовчогінних засобів один із камінців може зрушитися. Добре, якщо він вийде сам по собі, тоді відбудетеся жовчною колькою. Та камінь може застрягнути в протоці й спричинити калькульозний холецистит, а цією проблемою займаються винятково хірурги.