Вівторок, 30 серпня 2022 року № 31 (19975)
http://silskivisti.kiev.ua/19975/print.php?n=51665

Нормалізуємо рівень гемоглобіну

Василь ПІЧКУР, гематолог.

Наша кров складається з тромбоцитів, лейкоцитів та еритроцитів. До складу еритроцитів входить залізовмісний білок, який називається гемоглобіном. Він утримує кисень, аби доправляти його до тканин усього організму.

НОРМА гемоглобіну становить 130-160 г/л у чоловіків та 120-140 г/л у жінок.

Недостатній уміст гемоглобіну в крові провокує часті втому, нездужання, сонливість, при цьому спостерігається знесилення, поганий настрій. Також пацієнти скаржаться на постійний головний біль і запаморочення. Крім того, спостерігається бліда шкіра, поганий апетит, шум у вухах, похолодання рук і ніг, болючі відчуття в м’язах, навіть можуть розвинутися застудні й вірусні інфекції.

Що ж робити, якщо знизився рівень гемоглобіну?

Їсти перетерті моркву й буряки або пити сік із них: це сприяє синтезу гемоглобіну. Максимальний ефект можна отримати, якщо випивати по 1/2-1 склянці соку (можна поділити на кілька прийомів) 3-4 рази на тиждень.

У ягідний сезон особливу увагу слід приділити малині, суницям і полуницям. Ці свіжі ягоди насичують вітамінами й мікроелементами, необхідними для нормального синтезу гемоглобіну.

Сприяє його виробленню й суміш журавлини, меду та волоських горіхів. Усі складники змішати в рівних частинах і вживати невеликими порціями: кілька столових ложок щодня.

Також важливо харчуватися продуктами, які містять багато заліза. Це печінка, телятина, яловичина, гранати, гречка, яблука.

Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з лікарем.