Вівторок, 18 жовтня 2022 року № 38 (19982)
http://silskivisti.kiev.ua/19982/print.php?n=51860

Допомога при панкреатиті

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.


Панкреатит — це запалення підшлункової залози. Завдання цієї залози — виробляти ферменти для травлення їжі. Якщо виникає запалення, ферменти, котрі виділяє залоза, не викидаються у дванадцятипалу кишку, а активізуються в самій залозі та починають її руйнувати. Підшлункова залоза немовби перетравлює сама себе. Токсини, що виділяються при цьому, потрапляють у кровоплин і ушкоджують інші органи (мозок, легені, серце, нирки й печінку). Больові відчуття в разі гострого панкреатиту вважають одними з найчуттєвіших.

Симптоми та діагностика

ОСНОВНІ симптоми гострого панкреатиту:

— біль у лівому підребер’ї (можливий і оперізувальний, іноді буває біль праворуч іззаду);

— зміна кольору шкіри (землистий колір обличчя, синюшні плями навколо пупка та на попереку);

— погіршення загального самопочуття (підвищення температури, слабкість, нездужання);

— сухість у роті, відрижка запахом тухлого яйця (до речі, вона буває й за гастриту зі зниженою кислотністю), нудота, блювання.

У хронічній формі панкреатит може перебігати майже безсимптомно. Людина при цьому майже не відчуває неприємних відчуттів або все зводить до простих причин на кшталт переїдання.

Діагноз «панкреатит» ставлять на основі аналізу крові та УЗД підшлункової залози.

Особливості лікування та харчування

У РАЗІ гострого панкреатиту потрібне стаціонарне лікування. Три основні правила до початку лікування — холод, голод та спокій. Тобто не прогрівати підшлункову залозу (на її ділянку навіть прикладають грілку з холодною водою, що знижує біль), не їсти (можна кілька діб, це зупиняє вироблення ферментів, що посилюють запальну реакцію та біль), перебувати в ліжку.

Щодо харчування за гострого панкреатиту, то можна їсти слизуваті каші на воді, сухарики, розмочені в чаї, пюре з картоплі, гарбузів, кабачків, моркви, а також киселі, пудинги.

Після зняття гострого нападу дієта стає більш різноманітною. Рекомендуються нежирні сорти м’яса, риби та птиці, яйця (до двох на добу), нежирні сметана та сир, каші на воді, овочі, киселі та компоти з фруктів, вершкове масло у вигляді добавок до готових страв близько 20 грамів на добу, олія до 15 мілілітрів на добу. Хліб лише бездріжджовий.

Із каш найліпше засвоюються гречана, рисова, манна. Страви потрібно вживати винятково теплими, рекомендовано пропарені та перетерті, в жодному разі не смажені, тільки варені чи тушковані. Їсти треба часто, невеликими порціями п’ять-шість разів на день.

Заборонено жирні продукти, а також м’ясні бульйони, какао, каву. Враховуйте, що такі продукти, як білоголова капуста, квасоля, шпинат, виноград і банани, спричиняють бродіння (здуття живота), а цибуля, часник і редиска є для підшлункової залози сильними подразниками. Те саме стосується спецій.

Цікаво, що рекомендації щодо вживання м’яса прямо протилежні. Є відгуки людей, які стверджували, що зцілилися від панкреатиту з допомогою сироїдіння (харчувалися винятково рослинною їжею, термічно не обробленою). Втім, лікарі радять інше (я розділяю їхню думку в цьому): за панкреатиту бажано, щоб дві третини харчового раціону становили продукти тваринного походження і третину — рослинні (з урахуванням тих рекомендацій, про які тут уже йшлося). М’ясо та риба мають бути нежирні та не смажені, а тільки варені або тушковані, до речі, овочі теж бажано вживати не сирі.

Фітозбори для підшлункової залози

ЩОДО трав, то для поліпшення стану при цьому захворюванні застосовують такі збори. Узяти в рівних частинах суху подрібнену траву звіробою, м’яти перцевої, фіалки триколірної, липового цвіту та квіток аптечної ромашки. Столову ложку цієї суміші заварити пів літра окропу, настоювати пів години, процідити. Випити за день за 2-3 прийоми. Пити натще, їсти можна не раніш як через 30 хвилин. Курс оздоровлення — місяць. Затим тиждень перерви, і курс можна повторити.

Дієвим є й такий збір. Узяти в рівних частинах плоди (боби) софори, стручки квасолі, листя чорниці, листя брусниці, корінь топінамбура, траву галеги (козлятника), траву парила та корінь цикорію. Приготування й вживання — як у попередньому рецепті.

Ще один збір. У рівних частинах узяти листя подорожника, траву звіробою, квітки ромашки аптечної, траву парила та листя м’яти. Рецепт той самий.

Кисіль Iзотова

ЗАСТОСУВАННЯ будь-яких трав або ліків можна доповнити прийомом вівсяного киселю за рецептом лікаря В. К. Ізотова.

Готують його так. В емальовану каструлю висипати склянку вівсяних пластівців. Залити 0,5 л холодної води, додати кілька скоринок житнього хліба. Залишити на добу за кімнатної температури, нещільно прикривши каструлю кришкою. За добу процідити крізь друшляк і віддушити крізь марлю. Відціджений кисіль поставити на вогонь і дві-три хвилини прокип’ятити. При цьому обов’язково помішувати, щоб крохмаль не опускався на дно каструлі, інакше кисіль пригорить і втратить смак. Це денна порція.

Цей кисіль можна їсти теплим або охолодженим, можна його чимось присмачувати. Кожного дня бажано готувати нову порцію. Тривалість оздоровлення — кілька місяців (за самопочуттям).

Протипоказання — серйозний остеопороз (овес трохи сприяє виведенню кальцію з організму, для здорової людини шкоди в цьому немає, а от за серйозної стадії остеопорозу це може бути небезпечним).

При цьому не треба відмовлятися від призначених фахівцем ліків. Зазвичай прописують анальгетики (для зняття болю), спазмолітики (для розслаблення гладких м’язів), антациди та інші засоби зниження кислотності шлункового соку, а також травні ферменти. Підібрати комплекс медикаментів для конкретного хворого може лише його лікар.

Щодо фізичної активності — рекомендації такі. Не можна займатися видами спорту, де є стрибки чи струси. Заборонено силові тренування. Із рекомендованих — плавання, йога, велотренажер, ходьба, лікувальна фізкультура.

При запаленні двох органів

ІНОДІ в людини виникає запалення одразу двох органів — жовчного міхура (холецистит) та підшлункової залози (панкреатит). Спільне запалення відбувається тому, що кожен із цих органів виробляє й виводить у дванадцятипалу кишку свої речовини (жовчний — жовч, підшлункова залоза — ферменти), але протоки, якими виводяться ці речовини, перед дванадцятипалою кишкою сходяться в одну, після чого змішані ферменти виводяться через так званий сфінктер Одді.

Отже, підшлункова залоза й жовчний міхур пов’язані тим, що вироблені ними речовини потрапляють в одну загальну протоку, й тому запалення, що почалося в одному органі, може зачепити й другий.

У цьому разі допомагають льон або аптечна ромашка. Насіння льону: столову ложку сировини залити пів літра води, в каструлі із закритою кришкою нагріти до 50-60 градусів, витримати 10 хвилин, укутати, 177настоювати кілька годин, процідити. Випити цей відвар за день за два чи три прийоми. Пити натще, їсти не раніш як через 30 хвилин. Курс оздоровлення — три тижні. Зробити тижневу перерву, а потім курс повторити.

Протипоказання — серйозні проблеми з кишківником, рясні кровотечі, підвищений рівень естрогенів. Також небезпечно за наявності каменів у жовчному (можуть зрушитися та закупорити протоки). Це протипоказання стосується всіх наведених тут рецептів.

Ромашку приймають так: чайну ложку квіток запарити склянкою окропу, настояти 30 хвилин, процідити. Випити цю кількість відвару за день за 2-3 прийоми. Пити натще, їсти так само не раніш як через 30 хвилин. Курс оздоровлення — три тижні. Потім прерва на тиждень і курс повторити.

Протипоказання — гіпотонія, кровотечі, алергія.

Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з вашим лікарем.