Вівторок, 22 листопада 2022 року № 43 (19987)
http://silskivisti.kiev.ua/19987/print.php?n=51995

Чайний гриб для оздоровлення

Михайло ЦІЛЯЦІНСЬКИЙ,

мікробіолог.

ЧАЙНИЙ гриб — злегка солодкий ігристий напій, виготовлений із ферментованого чаю та ароматичних рослин. Він стає дедалі популярнішим, і недарма. Італійські вчені першими вивчили популяцію мікроорганізмів цього чаю, виявивши в ньому 58 видів дріжджів, багато з яких корисні для кишкової мікробіоти.

Дослідження показало, що дріжджі, які містяться в чайному грибі, характерні для напоїв, отриманих шляхом спонтанного бродіння.

Ці дріжджі виробляють екзополісахариди, що відіграють роль пробіотиків і справляють позитивний вплив на флору кишківника. А відтак сприяють процесам травлення. А ще — підвищують імунітет. Адже відомо, що в кишківнику міститься 70 відсотків імунних клітин. Також чайний гриб багатий на молочні та оцтові бактерії, які надають йому смаку й аромату.

Він є ферментованим напоєм, який не отримують із продуктів тваринного походження, таких, приміром, як йогурт і кефір. Це означає, що його можуть вживати люди, котрі погано переносять молочні продукти, або ті, хто дотримується рослинної дієти.

Тож заведіть чайний гриб і вживайте цей смачний і корисний напій.

Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з лікарем.