Вівторок, 10 січня 2023 року № 2 (19994)
http://silskivisti.kiev.ua/19994/print.php?n=52183

Ліки з грядки

Майя КАСЬКУН, ендокринолог.

ПРОПОНУЄМО рецепти, які не лише сприяють нормалізації рівня цукру в крові, а й мають приємні «побічні ефекти»: очищення кишківника та судин, активізацію обміну речовин, поліпшення роботи підшлункової залози, профілактику паразитарних уражень.

Суміш із хрону, пива й часнику. Взяти корінь хрону завдовжки 20 см і завтовшки 1,5-2 см, 9 зубчиків часнику, 1 літр свіжого якісного пива.

Корінь хрону ретельно вимити, але не чистити. Подрібнити й засипати в скляну літрову пляшку чи банку. Обчистити й вимити часник, подрібнити й засипати в пляшку з хроном. Усю масу залити свіжим пивом по «плічка» пляшки й поставити в темне місце на 10 днів, після цього процідити.

Приймати перші два дні по чайній ложці двічі-тричі на день, наступні — по столовій ложці тричі на день до їди. Курс — 1 місяць.

Протипоказання: гастрит, виразка та інші проблеми з травленням у стані загострення, індивідуальна непереносимість.

Гарбузове молоко. Вживання гарбузового молока також є профілактикою гельмінтів у дорослих і дітей. Узяти 75 г обчищеного насіння гарбуза, 2 склянки води, пів чайної ложки кориці, 2-3 фініки. Замочити насіння на 8 годин у воді. Злити воду й перекласти насіння в блендер. Додати воду та добре все збити. Якщо немає блендера, насіння можна змолоти на м’ясорубці, а потім залити його водою. Процідити суміш крізь марлю. Додати подрібнені фініки й корицю, потім знову збити суміш (або перемішати). Гарбузове молоко, що вийшло, перелити в скляну банку та зберігати в холодильнику.

Споживати цей напій слід по 100 мл на день натщесерце за пів години до їди. Пити з перервою (4 дні пити, 4 — перерва). Курс — 1 місяць.