Архів
Вівторок,
17 січня 2023 року

№ 3 (19995)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Ця культура замінить цукор

У ЛИСТІ стевії, а саме про неї мова, міститься глікозид стевіозид, завдяки якому рослина є низькокалорійним замінником цукру для хворих на діабет, з порушеннями вуглеводного і ліпідного обміну, серцево-судинними захворюваннями. Стевія практично не містить калорій. За рівнем цукристості 1 чайна ложка порошку сушеної трави дорівнює 2-3 столовим ложкам цукру.

Для стевії слід вибрати сонячне захищене від сильного вітру і протягів місце. Оптимальна температура довкілля для вирощування цієї культури — 22-28ОС.

Стевія може рости на різних ґрунтах, крім засолених.

Поливають рослину щодня кип’яченою водою. Це рекомендується робити точково — під коріння. Але пам’ятайте, що тривале перезволоження ґрунту неприпустиме. Поливайте часто, але потроху. Агрозаходи звичайні — розпушування землі навколо рослини, підживлення кожні два тижні компле­к­с­ним добривом, розчиненим у воді.

Поки стевія не розкущиться, її слід часто прополювати. Потім вона розростеться і заб’є бур’яни.

Цю рослину обрізають. Процедуру виконують по мірі необхідності, коли довжина гілки перевищує 25-40 см. Видалені гілки можна використовувати як розсаду.

Розмножується стевія насінням і живцюванням з квітня по вересень.

Версія для друку          До списку статтей

ВИРОЩУВАННЮ «другого хліба» український селянин завше приділяв надзвичайну увагу, а в нинішніх умовах це треба робити й поготів, адже якщо буде картопля — сім’я голодною не залишиться. Що ж головне при цьому? Звичайно, доброякісний насінний матеріал. Отже, в докладній статті ми розберемо етапи підготовки, аби засадити поле доброякісними бульбами.

Незабаром посівна, а отже, час визначатись, яку площу під ту чи іншу культуру відвести на своєму городі. Ми допоможемо вам виконати певні розрахунки, а також поговоримо про неодмінні умови одержання міцної розсади, підготовку родючих ґрунтосумішей та використання теплиць.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове