Вівторок, 17 січня 2023 року № 3 (19995)
http://silskivisti.kiev.ua/19995/print.php?n=52194

  • Економічна панорама

«Генераторна» інфляційна надбавка

Олена БЕГМА.

БАНКІВСЬКІ послуги дорожчають. Із січня знову зросла комісія за користування кредитними коштами, грошові перекази та переведення в готівку. Такі кроки банкіри пояснюють вимогою НБУ про відкриття спеціальних відділень, здатних працювати під час вимкнень у країні світла. І такі вже працюють. У них встановлено генератори і термінали Starlink. У чергових відділеннях завжди є готівка. Відкриття одного такого відділення обходиться банку у 2 млн грн. Отож для покриття незапланованих витрат ці фінансові установи й вирішили збільшити комісії.

Водночас із тієї ж причини (через використання сільгосппідприємствами генераторів) в Україні дорожчають і харчі. На думку експертів, «генераторна» інфляційна надбавка на них нині сягне 3-5%.

Найбільше вкладів — у державних банках

УКРАЇНЦІ продовжують довіряти банкам попри війну. Згідно зі звітом НБУ, станом на початок року в 67 банках країни зберігається вкладів населення на загальну суму 890,5 млрд грн. Найбільше коштів у державних ПриватБанку — 315 млрд грн та Ощадбанку — 160,8 млрд грн. За ними йдуть банки закордонних банківських груп Райффайзен Банк — 51,5 млрд грн і Сенс Банк (колишній Альфа-Банк) — 44,7 млрд грн, приватний Універсал Банк — 42,4 млрд грн…

Іще на початку війни в Україні було ухвалено закон, за яким вкладники проблемних банків на період воєнного часу можуть розраховувати на стовідсоткове відшкодування своїх грошей. «Не залежить, яка сума у вас була на рахунку в банку — чи 500 гривень, чи мільйон. Вам все це буде повернуто, включно з відсотками за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб», — так прокоментувала цю законодавчу норму директорка-розпорядниця останнього Світлана Рекрут. Також вона повідомила, що під час повномасштабної війни вкладникам проблемних банків уже повернули 5,6 млрд грн.

Такого ще не було: податок на готівку

ІЗ МЕТОЮ боротьби з тіньовою економікою в Україні можуть істотно обмежити готівкові операції. Розробляється нова концепція податкової реформи. Як один із варіантів влада розглядає запровадження податку на зняття готівки. Очікується, що працюватиме податок так: під час зняття, наприклад, 200 гривень у банкоматі чи в касі банку з рахунка списуватимуться гроші разом із податком. Розмір ставки ще обговорюють, але вона буде доволі відчутною для гаманця того, хто переводить свої карт­кові гроші у готівку. Найімовірніше — не менш як 10% від знятої суми.

Податкова реформа передбачатиме й інші обмеження на готівкові розрахунки. Серед них — заборона на зняття готівки юридичними особами та заборона продажу за готівку підакцизної продукції… При цьому податок на готівку пропонується запроваджувати виключно тоді, коли в країні не буде таких проблем із безготівковими розрахунками, як перебої в електропостачанні та з інтернетним зв’язком.

Ситуація на атомних станціях

НАЕК «Енергоатом» повідомляє: «Один із блоків українських АЕС виведено в плановий капітальний ремонт. Таким чином, на підконтрольній державі території в енергосистемі України на максимальній потужності працюють вісім енергоблоків АЕС. Вони виробляють достатньо електроенергії для покриття навантаження у першій половині доби. Для забезпечення балансу в енергосистемі до всіх областей доведені ліміти споживання на другу половину доби».

Тим часом усі шість енергоблоків тимчасово окупованої Запорізької АЕС зупинені, їхнє ввімкнення блокується загарбниками. Наразі ЗАЕС продовжує постійно брати електроенергію на власні потреби від енергосистеми України. До речі, окупанти примусили 3000 працівників Запорізької АЕС отримати російські паспорти.

Власне виробництво боєприпасів

ДЕРЖАВНИЙ концерн «Укроборонпром» за підтримки західних партнерів налагодив власне виробництво боєприпасів 122-мм і 152-мм калібрів для артилерії. Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков. І додав, що вироблені артилерійські снаряди вже використовуються на полях битв. Також налагоджено виробництво мін 120 мм.

Що стосується 155-міліметрових боєприпасів, які застосовуються в артилерійських системах зразка НАТО, то, за словами очільника оборонного відомства, кількості, яку постачають партнери, «наразі вистачає на потреби ЗСУ». У той же час, зауважив, в Україні є самохідна артилерійська гаубиця власного виробництва зі снарядами 155-мм — «Богдана», яка успішно пройшла випробування. У зв’язку з цим Україна веде перемовини із союзниками про налаго­дження серійного виробництва цієї САУ, і в разі позитивного результату під неї також вироблятимуться боєприпаси.

Нестача снарядів до артилерійських систем радянського зразка, яких чимало на озброєнні ЗСУ, є великим викликом для Української армії. Одним із найважчих у війні торішньої весни був момент, коли запаси снарядів до 122-мм гармат виявилися практично повністю вичерпані, а західна артилерія ще не надійшла на фронт.

Стали «військовим майном»

ІЩЕ НАПРИКІНЦІ осені минулого року секретар РНБО Олексій Данілов поінформував про відчуження у власність держави активів «стратегічно важливих» підприємств — «Мотор Січ», «Запоріжтрансформатор», «АвтоКрАЗ», «Укрнафта» й «Укртатнафта». Наголосивши при цьому, що про націоналізацію підприємств не йдеться: «Вилучені активи набули статусу військового майна, їхнє управління передано Міністерству оборони. По завершенні дії воєнного стану, відповідно до вимог закону, вказані активи можуть бути повернуті власникам або буде відшкодовано їхню вартість».

Нагадаємо, що «Мотор Січ» — одна з провідних у світі корпорацій із розробки, виробництва і ремонту авіаційних газотурбінних двигунів для літаків та вертольотів, а також промислових газотурбінних установок — належала заарештованому торік у жовтні й обвинуваченому в державній зраді за постачання двигунів для авіації рф В’ячеславові Богуслаєву. «Укрнафта» — найбільше нафтодобувне підприємство України. Досі 42% його акцій належали компаніям Ігоря Коломойського, а держава в особі НАК «Нафтогаз України» мала у власності 50% плюс одну акцію. Близько 60% акцій компанії «Укртатнафти» — найбільшого виробника нафто­продуктів в Україні — донедавна контролювали Ігор Коломойський та його партнер Геннадій Боголюбов. Решта належала НАК «Нафтогаз України». Ключовим активом «Укртатнафти» є Кременчуцький нафтопереробний завод, у травні виведений із ладу російськими ракетними обстрілами.

Компанія «АвтоКрАЗ» входить до групи «Фінанси та кредит» бізнесмена Костянтина Жеваго і займається виготовленням великовантажних автомобілів. «Запоріжтрансформатор» — підприємство-банкрут у власності бізнесмена Костянтина Григоришина, виробляє трансформаторне та реакторне обладнання.

Ціна газу в Європі

ЧЕТВЕРТИЙ тиждень поспіль в європейських країнах падає вартість газу. Днями на Лондонській біржі ICE вперше з 2021 року вона опустилась нижче 700 доларів за тисячу кубометрів.

Нагадаємо, міністри енергетики країн Євросоюзу офіційно досягли угоди про встановлення з 15 лютого 2023 року ліміту цін на блакитне паливо. Це стане відчутним ударом по росії. І без того, за підсумками 2022-го, експорт російського газу впав майже наполовину, а видобуток — на 20%. Про це йдеться у річному звіті російської держкорпорації «Газпром».